Guvernul declara calamitate în agricultura în 34 județe

Apropo.ro / 21.06.2007, 10:12
Guvernul declara calamitate în agricultura în 34 județe
Guvernul a declarat stare de calamitate naturala în agricultura pentru zone din 34 județe afectate de seceta și va acorda despagubiri în suma cuprinsa între aproximativ 600-750 lei/hectar pentru culturile asigurate și pagube care depașesc 30% din

Guvernul a declarat stare de calamitate naturala în agricultura pentru zone din 34 județe afectate de seceta și va acorda despagubiri în suma cuprinsa între aproximativ 600-750 lei/hectar pentru culturile asigurate și pagube care depașesc 30% din producție.Suma totala a fondurilor alocate pentru despagubiri se cifreaza la 500 milioane lei, a anunțat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spataru.

Pentru culturile de rapița vor fi acordate despagubiri în suma de 600 lei/hectar, pentru grâu, secara și tripticale (o specie de grâu) vor fi platite compensații de 750 lei/hectar, iar agricultorii a caror culturi de orz și orzoaica au fost afectate de seceta vor primi 700 de lei/hectar, se arata într-un comunicat al Guvernului.

Sumele reprezinta valoarea maxima pe care un fermier o poate primi, despagubirile fiind acordate gradual, în funcție de cât de afectata este cultura.

„Daca, de exemplu, cultura de grâu este afectata în proporție de 80%, fermierul primește 80% din suma maxima, stabilita la 750 lei/hectar”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheroghe Albu.

Agricultorii pot primi despagubiri care sa reprezinte maxim 70% din valorea cheltuielilor efectuate pentru înființarea și îngrijirea culturii.

Despagubirile vor fi acordate pentru culturile înființate în toamna anului trecut și primavara acestui an.

Pentru a primi plațile compensatorii fermierii trebuie sa depuna un dosar la direcții agricole județene, dupa care acestea transmit Ministerului Agriculturii situația centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitați naturale.

„Direcțiile pentru agricultura și dezvoltare rurala județene sau a municipiului București, împreuna cu comisiile locale stabilite prin ordin al prefectului, raspund de veridicitatea, autenticitatea și realitatea datelor înscrise în documentația întocmita pentru acordarea despagubirilor”, se mai arata în comunicat.

Dosarul pe care fermierii îl depun la direcțiile agricole trebuie sa conțina și o viza eliberata de Administrația Naționala a Îmbunatațirilor Funciare (ANIF), care sa dovedeasca ca agricultorul nu a irigat terenul pentru ca nu existau sisteme în zona respectiva sau, daca existau, nu erau funcționale.

Agricultorii care au încheiat contracte cu ANIF pentru irigarea terenurilor, dar nu au cerut Administrației sa ude terenurile, sau cei care beneficiau de sisteme funcționale de irigații, dar nu au contractat servicii, nu vor primi despagubiri.

Fondurile pentru despagubiri sunt acordate din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului.

Mediafax