Guvernul schimbă sistemul taxei de timbru

Apropo.ro / 21.06.2013, 16:00
Guvernul schimbă sistemul taxei de timbru
Guvernul schimbă întregul sistem actual al taxelor judiciare de timbru. Unele dintre acestea se vor majora și de 25 de ori.

Cuantumul sumelor achitate ca taxă de timbru va fi majorat în unele cazuri și de 25 de ori, timbrul judiciar va fi eliminat, urmând să fie introdusă și obligativitatea achitării taxelor de timbru pentru unele categorii de cereri care în prezent sunt scutite de la plată.

Mădălina Nedelcu, avocat în cadrul Departamentului de litigii si executări silite al casei de avocatură Boștină și Asociații, a explicat pentru Mediafax, potrivit acestei forme a ordonanței, printre principalele aspecte de noutate cuprinse în proiect sunt eliminarea timbrului judiciar și actualizarea cuantumului sumelor care se vor achita cu titlu de taxă de timbru. Astfel, în privința cererilor evaluabile în bani se constată o micșorare a cuantumului fix al taxelor, dar o majorare a cuantumului procentului aplicabil valorii cererii de chemare în judecată, precum și o majorare semnificativă a unor taxe de timbru.

De exemplu, suma de plată va crește de la 4 lei, în prezent, la 100 de lei pentru taxele privind cererile de recuzare în materie civilă, de la 39 lei la 200 lei pentru cererea de divorț (întemeiată pe dispozițiile articolului 373, lit a din Codul de procedura civilă), respectiv 100 lei (pentru cererea de divorț întemeiată pe dispozițiile art. 373, lit. b) si c), de la 39 lei la 100 lei pentru acțiunile formulate în domeniul dreptului de autor și de inventator și de la 10 lei la 50 lei pentru cererile de suspendare a executării silite.

În același timp, va fi introdusă obligativitatea achitării taxelor de timbru pentru cereri care în prezent sunt scutite de la plată, precum cele pentru acțiunile privind stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice, care vor fi taxate cu 100 lei. În materie contravențională, plângerea împotriva procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, precum și calea de atac împotriva hotărârii pronunțate va fi de asemenea taxată, cu 20 lei.

Citește mai multe detalii despre sistemul taxei de timbru, pe Mediafax.ro