Guvernul trimite CE o noua scrisoare privind taxa auto

Apropo.ro / 09.01.2008, 13:57
Guvernul trimite CE o noua scrisoare privind taxa auto
Guvernul a decis sa trimita CE o noua scrisoare privind taxa de prima inmatriculare auto, in care sa prezinte modalitatea finala de calcul a taxei.

Guvernul a decis sa trimita Comisiei Europene, in cursul serii de miercuri, o noua scrisoare privind taxa de prima inmatriculare auto, in care sa prezinte modalitatea finala de calcul a taxei, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Taxa a fost introdusa la inceputul anului trecut, dupa eliminarea accizelor platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna, decizia autoritatilor de la Bucuresti fiind criticata de reprezentantii Comisiei Europeane. Taxa de prima inmatriculare este calculata in functie de capacitatea motorului, de standardele de emisii si de vechimea autovehiculului.

Guvernul a anuntat ca va modifica taxa, prin ordonanta de urgenta, pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piata a masinii, urmand sa fie redefinit termenul de masina noua si sa fie introdusa o procedura de contestare pentru persoanele care se considera nedreptatite.

Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor au discutat, la finele anului trecut, la Bruxelles, cu expertii Comisiei Europene si au convenit ca modificarile legislatiei in domeniu sa fie prezentate in luna februarie.

Pentru acest an, Guvernul a bugetat venituri de 600,8 milioane lei (echivalentul a 188,9 milioane euro) din incasarea taxei de prima inmatriculare auto, in scadere cu 21,7 % fata de nivelul planificat pentru 2007, de 766,8 milioane lei.

In primele zece luni ale anului trecut, statul a incasat 714,3 milioane lei din taxa de prima inmatriculare.

Â