Guvernul vrea să introducă taxă pentru filme online, pentru platforme tip Netflix sau HBO

De: Ana Obretin / 11.11.2021, 09:30
Guvernul vrea să introducă taxă pentru filme online, pentru platforme tip Netflix sau HBO
Guvernul României vrea să introducă o taxă de 4% pe veniturile obţinute de platforme de streaming ca Netflix și HBO şi una de 3% pe preţul filmelor descărcate contra cost.
Informația a fost făcută publică de Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei din partea USR. „Haideți să vă arăt cum arată cinismul. Guvernul se pregătește să introducă o taxă nouă. După toate compromisurile la care a fost dispus, nu ne mai miră nimic. Dar stați să vedeți pe ce: pe una dintre puținele distracții care le-au mai rămas disponibile românilor: pe filmele online”, a scris acesta pe Facebook. „În România vom avea, deci, o nouă taxă. O taxă de 4% pe abonamentele de Netflix, de fapt asupra tuturor platformelor de filme și seriale și încă o altă taxă de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost”, a mai scris acesta. De asemenea, acesta amintește că în zece țări din Europa această taxă nu există, iar în altele, ca Portugalia, Polonia și Spania, taxa este de 1% sau 1,5%.

Ministrul Culturii vorbește despre o dezinformare: taxa nu va influența prețul plătit de cetățeni

Pe de altă parte, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vorbește despre o dezinformare în spațiul public.
„În urma dezinformării apărute în spațiul public, aș dori să precizez că proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului și a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților și a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui l-a coordonat. Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent și până la 5 aprilie 2021 și a fost prezentat în prima lectură, în ședință de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcția de ministru”, se arată într-un comunicat remis Apropo de Ministerul Culturii.
Potrivit aceleiași surse, „cuantumul de 4% al acestei contribuții a fost propus de Alianța Producătorilor de Film și ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanțare a producției de film românesc. Ca urmare a dialogului cu platformele online și cu producătorii români de filme, la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților, acest procent a fost diminuat la 2%”.
Totodată, Bogdan Gheorghiu spune că taxă invocată de Claudiu Năsui nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii, pentru că platformele online își stabilesc la nivel global această politică. Acesta mai spune că în nicio țară în care s-a impus această taxă nu a crescut prețul abonamentelor.
„În 2016, când domnul deputat Claudiu Năsui era consilier al doamnei Anca Dragu, Guvernul României a susținut modificarea Directivei Serviciilor Mass-Media Audiovizuale în direcția posibilității statelor membre de a crește fondurile cinematografice cu această contribuție a actanților online. Concluzia este că unii, chiar dacă știu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranța în rândul românilor”, încheie ministrul Culturii.
Foto: Profimedia Images