H5N1 a fost „programat” să omoare oameni!

De: Marian Andrei / 22.02.2012, 15:00
H5N1 a fost
Două studii care arata modul în care oamenii de știință au modificat virusul gripei aviare (H5N1) pentru ca acesta să devină letal pentru oameni vor fi publicate atunci când experții vor reuși evalueze complet riscurile, a spus un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Anunțul a fost făcut după o întâlnire la nivel înalt între experții în gripă aviară și specialiști în securitate din Statele Unite, desfășurata vineri la Geneva.

Oficialul OMS a arătat că s-a ajuns la o înțelegere „de principiu” de a ține acest lucru secret până la finalizarea tuturor analizelor de risc.

Pe de altă parte, doctorul Bruce Alberts, editor la publicația Science, a declarat ca „a fost rugat” de consilieri de securitate ai Statelor Unite sa nu publice aceste studii, din cauza temerilor ca ar putea fi folosite de teroriști pentru crearea unei arme biologice, dar că acestea ar trebui făcute cunoscute, pentru a ajuta specialiștii si oficialitățile să monitorizeze virusul. Alberts a declarat ca Science și Nature vor publica în martie versiuni editate ale rapoartelor, versiunile integrale urmând să fie publicate atunci când va fi cazul.

Tulpina H5N1 a virusului gripei aviare este considerată una dintre cele mai letale din lume, ea provocând decesul a mai mult de 60% din persoanele infectate. O simulare a microbiologului Graham Burgess de la Universitatea James Cook arată că dacă acest virus ar lovi Australia, ar muri mai mult de un milion de persoane.