Hamilton și McLaren domina Formula 1

Apropo.ro / 18.06.2007, 09:57
Hamilton și McLaren domina Formula 1
Britanicul Lewis Hamilton și echipa sa McLaren Mercedes și-au consolidat pozițiile de lideri ai clasamentelor piloților, respectiv constructorilor dupa Marele Premiu de Formula 1 al SUA, desfașurat duminica pe circuitul de la Indianapolis, fiind favoriți

Britanicul Lewis Hamilton și echipa sa McLaren Mercedes și-au consolidat pozițiile de lideri ai clasamentelor piloților, respectiv constructorilor dupa Marele Premiu de Formula 1 al SUA, desfașurat duminica pe circuitul de la Indianapolis, fiind favoriți la titlurile mondiale.

Al doilea pole-position și a doua victorie de etapa consecutive pentru pilotul de culoare al echipei McLaren-Mercedes, debutant în acest sezon, a șaptea prezența pe podium din tot atâtea participari în Formula 1: Hamilton își îmbunatațește cifrele de la etapa la etapa și este principalul favorit la titlul mondial. Britanicului i-a mers bine pe continentul nord-american, dubla din Canada, de saptamâna trecuta, fiind urmata imediat de cea din SUA, reușita duminica. El are acum zece puncte avans în clasamentul piloților fața de dublul campion mondial Fernando Alonso și 19 puncte fața de Felipe Massa, aflat pe locul trei. De asemenea, prin „un-doi-ul” de la Indianapolis, McLaren-Mercedes s-a distanțat la 35 de puncte de rivalii de la Ferrari.

Cursa de la Indianapolis, una fara prea mult spectacol, a adus la start ordinea primelor cinci locuri din clasamentul piloților: Hamilton, Alonso, Massa, Raikkonen și Heidfeld. Britanicul a plecat foarte bine, Alonso a încercat de câteva ori sa-l atace, însa nu într-un mod disperat cum a facut-o cu o saptamâna în urma, la Montreal. Hamilton s-a aparat din nou excelent și coechipierul sau a înțeles imediat ca bate la uși închise, mulțumindu-se cu poziția a doua. În spatele lor, Massa și-a pastrat poziția a treia, însa Raikkonen a avut un start mai slab și a pierdut doua poziții în fața lui Heidfeld și a lui Kovalainen. Schimburile de pneuri nu au produs modificari majore în ierarhia la vârf, doar pilotul finalandez de la Ferrari reușind dupa a doua intrare la boxe sa-și recupereze poziția a patra.

Cum nu prea a fost vorba de o competiție între McLaren și Ferrari, superioritatea team-ul germano-britanic fiind clara, lupta între piloți s-a dat în interiorul propriilor echipe. Astfel, Alonso s-a chinuit toata cursa sa-l depașeasca pe Hamilton, dar nu l-a atacat decât o data în turul 38, fara succes însa, iar Raikkonen, cu pneuri de compoziție moale, a încercat în ultimele18 tururi sa-l întreaca, tot fara izbânda, pe Massa, „încalțat” cu pneuri medii.

Nick Heidfeld, ocupantul locului doi în Canada, a fost nevoit sa abandoneze cu 18 tururi înainte de final, iar noul sau coleg de la BMW-Sauber, germanul Sebastian Vettel, 20 de ani, cel care l-a înlocuit pe polonezul Robert Kubica, accidentat la Montreal, a reușit locul opt și un punct la debutul sau. Mark Webber a obținut în SUA primele sale puncte în acest sezon. Performanțe bune pentru Heikki Kovalainen și Jarno Trulli, cei care au ocupat locurile cinci, respectiv șase.

Acesta ar putea fi ultimul Mare Premiu al SUA, patronul Formulei 1, Bernie Ecclestone, intenționând sa înlocuieasca cursa americana, aflata la ultimul an de contract, începând din sezonul viitor.

Urmatoarea cursa din acest sezon va avea loc peste doua saptamâni în Franța

Mediafax