Hanul Gabroveni, aproape de finalizare! Așa arată acum! (FOTO)

De: Dragos Tanase / 13.03.2014, 17:15
Primarul General, Sorin Oprescu, a verificat astăzi stadiul lucrărilor de restaurare a obiectivului de patrimoniu Hanul Gabroveni, care a costat 8 milioane de euro. La eveniment a fost prezent și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Primarul Capitalei s-a declarat bucuros că s-a reușit restaurarea unui monument de patrimoniu și transformarea lui într-un centru cultural chiar în inima Bucureștiului: ” Hanul Gabroveni arata exact așa cum ne-am dorit întotdeauna să arate, adică să fie reconstruit cât mai aproape de original. Va fi un adevărat Institut Cultural Municipal și, în același timp, va deveni un pilon de dezvoltare în ceea ce înseamnă proiectele de cultură la nivelul Municipiului București și la nivel național. Sunt mândru că le putem pune la dispoziție bucureștenilor, dar și celor care vizitează orașul nostru, un spațiu primitor de cultură chiar în Centrul vechi al Capitalei”.

Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?

În ceea ce privește finalizarea lucrărilor, Sorin Oprescu a arătat că obiectivul va fi dat în folosință în următoarele luni: „Îmi doresc să-l putem deschide cât mai curând astfel încât bucureștenii să poată beneficia de tot ceea ce acest spațiu poate oferi din punct de vedere cultural: săli de spectacole, săli de expoziție, brasserie, cafenea, punct de informare turistică”.

Mihaela Păun, director în cadrul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București a explicat că viitorul Centrul Cultural va cuprinde „o sală mare de spactacole cu 200 de locuri, o sală mai mică de 70 de locuri, o sală care ar putea avea destinația de studio, sau, uneori, de repetiție, 4 săli de expoziție, birouri, cafenea și punct de informare turistică. Vom avea săli multifuncționale pe care le vom folosi pentru tot felul de activități numai în zona artistică: cursuri pentru ceea ce înseamnă tehnica de scenă, sunet, lumini. Va fi un spațiu extrem de viu care își va deschide porțile undeva în jurul orei 10.00 dimineața și trebuie să le închidă după ora 00:00”.

Amenajarea și dotarea sălii de spectacole se va face prin accesare de fonduri din Mecanismul Financiar-Spatiul Economic European.

În ceea ce privește costurile de realizare, cei doi oficiali au explicat că acestea au fost asigurate din mai multe surse: bugetul local al Primăriei Municipiului București, Contribuția Mecanismului Financiar Spațiul Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE (UMP).

Astfel ca suma totală cheltuită pentru realizarea și finalizarea obiectivului de investiții „Hanul Gabroveni” a fost de 37.362.216 lei (TVA inclus).

Din această sumă, conform indicatorilor tehnico economici aprobați, 23.633.147 lei (TVA insclus) reprezintă contribuția Primăriei Generale în acest proiect și 13.729.068 lei Contribuția Mecanismului Financiar Spațiul Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE (UMP).

Din suma totală a investiției, 28.145.788 lei (TVA inclus) reprezintă suma aferenta lucrărilor de construcție, din care Primăria Municipiului București asigura suma de 21.189.388 lei și 6.956.400 Lei (inclusiv TVA) sunt asigurați din fondurile norvegiene.