Haos in gimnastica feminina

Apropo.ro / 31.08.2005, 10:11
Haos in gimnastica feminina
Antrenorul Octavian Belu a declarat, marți, dupa ce Federația Româna de Gimnastica a decis desființarea lotului olimpic feminin de senioare, ca abia din 2006 se va putea vorbi despre un nou lot, atunci când junioarele vor ajunge la vârsta senioratului. "Acesta situație

Antrenorul Octavian Belu a declarat, marți, dupa ce Federația Româna de Gimnastica a decis desființarea lotului olimpic feminin de senioare, ca abia din 2006 se va putea vorbi despre un nou lot, atunci când junioarele vor ajunge la vârsta senioratului.

„Acesta situație s-a produs prin acumulare, prin sustragerea de la pregatirea normala. Din punctul meu de vedere, lucrurile nu vor sta bine la Campionatele Mondiale. Din 2006 se poate vorbi despre un nou lot de senioare, când junioarele vor îndeplini vârsta de participare la CM”, a declarat Belu, în cadrul unei conferințe de presa.

Belu a precizat ca a solicitat rezilierea contractului sau cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român deoarece nu își putea îndeplini obligațiile. „Am solicitat rezilierea contractelor cu FRG și COSR. Nu putem sa ne asumam obiectivele din contract în aceste condiții. Nu sunt obișnuit sa lucrez facând figurație prin sala, am pretenții și la capitolul volum și intensitate fizica. Acum nu mai iei medalie pentru ca te cheama nu știu cum. La Campionatele Europene o belgianca a luat medalie la sarituri, deși nimeni nu îi dadea vreo șansa”, a spus tehnicianul.

Întrebat daca exista posibilitatea de a le mai antrena pe fostele componente ale lotului olimpic, Belu a raspuns: „Din moment ce am cerut rezilierea contractelor, înseamna ca nu mai vreau sa ma implic în pregatirea acestor sportive”.

Octavian Belu a spus ca a simțit, la un moment dat, ca banii pe care îi câștiga, ca antrenor al lotului olimpic, nu mai sunt justificați. Tehnicianul a precizat ca nu se afla în conflict cu antrenorii de la cluburi și a adaugat ca nu a luat o decizie în privința viitorului sau. „Nu știu ce voi face în continuare, nu m-am hotarât, sunt opțiuni personale pe care probabil ca nici nu le voi face publice”, a spus Belu.

Secretarul general al FRG, Adrian Stoica, a declarat ca gimnastele au fost trimise la cluburi pentru ca nu au respectat rigorile lotului olimpic. „Am decis sa trimitem fetele sa se pregateasca la cluburi, pentru ca, în ciuda tuturor intervențiilor noastre, nu au înțeles ca rigorile sportului de performanța nu pot fi ocolite. Daca vor sa continue, trebuie sa o demonstreze la Campionatele Naționale. Ușile ramân deschise, fetele se pot întoarce oricând la lot, daca vor demonstra ca sunt pregatite. De declarații ne-am saturat, așteptam fapte”, a spus Stoica.

Oficialul FRG a menționat ca nu mai sunt valabile convențiile dintre sportive și federație, dupa desființarea lotului.

Stoica a precizat ca tehnicienii Belu și Bitang au fost invitați sa lucreze în continuare în federație, dar nu au raspuns înca acestei oferte.

Secretarul general al FRG nu a exclus posibilitatea ca la CM sa nu participe nici o sportiva. „Daca gimnastele vor fi pregatite sa participe la CM, vor merge la Mondiale cu antrenorii care le-au pregatit la cluburi. În acest moment nu putem spune ca nu vom participa la CM, dar în viața orice este posibil. Ar fi prima ediție a CM la care România nu ar fi prezenta. Exista un început pentru orice”, a spus Stoica.

Întrebat daca gimnastele vor avea, la cluburi, condițiile necesare de pregatire, Stoica a raspuns: „Daca îți dorești clubul, ai condițiile clubului. Daca vrei condiții de lot, trebuie sa te supui unor reguli”.

Antrenoarea Mariana Bitang a menționat ca nu tehnicienii au solicitat desființarea lotului. „Nu noi am cerut desființarea lotului, nici nu eram noi îndreptațiți sa o facem, ci doar am informat federația și COSR-ul despre situația de la lot. Noi nu ne puteam asuma responsabilitatea de a ne schimba metodele de pregatire cu doua luni înainte de Mondiale. Nu s-a ajuns aici din cauza a ceea ce s-a întâmplat sâmbata, ci a fost o acumulare. Îi doresc Catalinei Ponor sa ia aur la CM. Are șanse, pentru ca exercițiul la bârna este competitiv, important este sa vrea”, a spus Bitang.

Gimnastele Catalina Ponor și Daniela Sofronie se vor întoarce la Constanța, la clubul la care sunt legitimate, Floarea Leonida se va antrena la Steaua București, ca și Alexandra Eremia, exclusa din lot în urma cu o saptamâna, împreuna cu Monica Roșu, din cauza problemelor de greutate și medicale. Roșu se afla deja la Bacau, unde își va continua pregatirea, dupa expirarea interdicției de o luna de a se antrena, din cauza unor probleme medicale la spate.

O situație asemanatoare a avut loc în urma cu trei ani, când România a fost reprezentata în concursul de senioare din cadrul Campionatelor Europene de gimnastica de la Patras doar de Oana Petrovschi.  Comitetul Executiv al FRG a decis, atunci, sa le trimita la cluburile lor pe componentele lotului feminin care nu s-au refacut în urma unor accidentari. Belu a precizat, în 2002, ca marea majoritate a sportivelor s-a accidentat, în principal, din cauza excesului de greutate.

Dobrescu: Este posibila încheierea unui nou contract cu Belu și Bitang

Secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Ioan Dobrescu, a declarat, marți, ca nu exclude posibilitatea încheierii unui nou contract între instituția pe care o reprezinta și antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang, dupa rezilierea actualelor înțelegeri.

„Nici o secunda nu ne gândim sa-i îndepartam pe Belu și pe Bitang. Se poate discuta, dupa ce actualul contract se reziliaza, un alt contract tot cu ei (n.r. – Octavian Belu și Mariana Bitang) și cu federația. Suntem dispuși la orice varianta benefica pentru toata lumea”, a mai spus Dobrescu, dupa ce Federația Româna de Gimnastica (FRG) a decis desființarea lotului olimpic de senioare.

Dobrescu susține ca la gimnastica lucrurile nu pot continua din scandal în scandal. „Evident, așa nu se mai poate, cu conflicte la doua saptamâni, cu superconflicte la trei luni. Nu putem atinge așa Olimpiada și atunci cerem o schimbare foarte precisa a datelor problemei”, a subliniat oficialul COSR.

Dobrescu a precizat ca va cere conducerii FRG alcatuirea unui nou lot olimpic. „Nu trebuie sa dramatizam. Viața merge înainte. Nu trebuie sa ne pierdem ori de câte ori avem o situație conflictuala. Am analizat situația creata și vom cere federației sa ne identifice componentele unui nou lot olimpic”, a mai spus Dobrescu.

Ioan Dobrescu a subliniat faptul ca FRG trebuie sa ia rapid masuri pentru ca delegația României sa se prezinte cu ce are mai bun la Jocurile Olimpice de la Beijing. „Pasul urmator va fi o clarificare a situației lotului olimpic. Toata lumea este dispusa spre compromisuri, noi însa mai puțin. În situația asta trebuie sa intervenim foarte decis. România trebuie sa se prezinte la Beijing la valoare maxima”, a menționat Dobrescu.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang nu vor mai dori sa continue, oficialul COSR a raspuns scurt: „Federația trebuie sa gaseasca soluții”.

Ponor: „Se poate face performanța și daca nu suntem ținute din scurt”

Tripla campioana olimpica de la Atena, Catalina Ponor, a declarat, marți, dupa desființarea lotului olimpic de senioare, ca vrea sa demonstreze ca poate face performanța și fara sa fie ținuta din scurt de antrenori.

„Sper sa reușesc sa demonstrez ce e mai bun, sa ajung la Campionatele Mondiale și sa arat cine sunt. Pentru bârna am un exercițiu foarte bun și sper sa ma mențin în forma. Voi încerca sa demonstrez ca se poate face performanța, chiar daca nu suntem ținute din scurt și sper sa reușesc”, a spus Ponor.

Gimnasta a precizat ca nu se simte vinovata pentru ceea ce s-a întâmplat. „Și regret, și nu regret. De fapt mai mult regret, pentru ca ne-am desparțit de o familie, dar sper sa fie bine. Nu ma simt vinovata, decât ca au fost foarte multe probleme și s-a ajuns aici”, a afirmat sportiva, care se va antrena în continuare la Farul Constanța, cu antrenorul Matei Stanei.

Întrebata daca s-a simțit neînțeleasa de antrenori, Ponor a raspuns: „Nu susțin nimic, nu mai comentez nimic și sper sa fie bine de acum înainte. Regret decizia antrenorilor, cu ei puteam face multe, dar vad ca s-a ajuns aici. Va fi foarte greu fara Belu și Bitang la Mondiale”.

Stanei: Belu și Bitang au încercat sa distruga gimnastica româneasca

Antrenorul Matei Stanei, care a pregatit-o timp de 11 ani pe Catalina Ponor, i-a acuzat, marți, pe antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang ca au încercat sa distruga gimnastica româneasca.

„Eu am prevazut acest lucru înca de acum 5-6 luni. Dupa Jocurile Olimpice, fetele practic nu s-au pregatit. Acești doi antrenori, Belu și Bitang, au încercat sa distruga gimnastica româneasca. FR de Gimnastica nu a fost ferma în deciziile luate, și trebuia pus piciorul în prag. Eu zic ca a fost o diversiune pusa la cale chiar de ei”, a spus Stanei.

Antrenorul de la CSS1 Farul Constanța, la care sunt legitimate Catalina Ponor și Dana Sofronie, a mai spus ca gimnastele trebuie sa se pregateasca la club, decât sa mai faca așa cum au facut-o la lot. „Consider ca așa cum am pregatit-o 11 ani pe Ponor la Constanța, nu vor fi probleme de acum înainte. Îmi doresc ca împreuna cu Ponor sa obținem rezultate la CM din acest an”, a mai spus Stanei.

La rândul sau, antrenoarea Mirela Szemerjai, care s-a ocupat de pregatirea Danei Sofronie, a precizat ca este dezamagita de ceea ce s-a întâmplat. „Dana a picat la mijloc, ea nu a participat la ieșire. Am înțeles ca Dana și Catalina urmeaza sa soseasca în aceasta seara la Constanța și sa se pregateasca la club, ceea ce mi se pare imposibil. Fara doua antrenamente pe zi la nivelul acesta, nu se pot obține performanțe, iar eu la club mai am o grupa de 12 sportive la care nu vreau sa renunț”, a spus antrenoarea.

Directorul Direcției Județene de Sport din Constanța, Elena Frâncu, considera ca gimnastica traiește un moment trist prin desființarea lotului olimpic: „Un moment trist și totodata un semnal de alarma pentru sportivii aflați în cantonament. Pacat ca cei doi, Belu și Bitang, ies în felul acesta de pe scena gimnasticii”.

Frâncu este convinsa ca antrenorii de la Constanța se vor putea ocupa de pregatirea celor doua sportive. „Am încredere ca Ponor și Sofronie se vor pregati foarte bine. Mirela Szemerjai și Matei Stanei le vor aduce pe sportive la un nivel la care vor fi capabile sa concureze la competiții de anvergura”, a spus oficialul constanțean.

Elena Frâncu considera ca gimnastele nu au procedat corect: „Este o fila de istorie fara precedent. Personal, consider ca nu au procedat corect, și Sofronie, și Ponor și celelalte colege ar fi trebuie sa-i informeze pe antrenori despre ieșirea lor. Nu poți sa-ți permiți la nivelul acesta sa-ți pierzi o noapte, trebuie sa știi sa te sacrifici și sa fii un om bine educat. România mai are un lot olimpic de rezerva, cel de la Deva, pregatit de Nicolae Forminte. Însa alta este problema: mai este competitiv acest sistem cu o pregatire centralizata sau este perimat?”, a precizat Elena Frâncu.

Fanii cred cã numirea lui Dinu reprezintã primul pas spre îndepãrtarea lui Andone

Suporterii dinamoviști cred cã numirea administratorului-delegat Cornel Dinu în funcția de director tehnic reprezintã un prim pas fãcut de conducerea FC Dinamo spre înlãturarea antrenorului Ioan Andone.

În urma acestei decizii, fanii sunt de pãrere, în mesajele postate pe site-ul www.dinamomania.ro, cã o colaborare între Andone și Dinu are puține șanse de izbândã și cã în cele din urmã actualul tehnician va fi obligat sã renunțe.

Un suporter, al cãrui nick-name este „gigi”, crede cã zilele lui Andone la Dinamo sunt numãrate și cã decizia îi aparține președintelui executiv Ioan Becali: „Nu mai are multe zile Andone, ib (n.r. – Ioan Becali) l-a bagat pe dinu în fațã. Acest frustrat, dinu, va încerca sã îi povesteasca lui Andone despre romani, daci, istorie, societate, culturã (amalgam pe care îl face din cauza faptului ca a citit doar ziare și nu cãrți) și nu va reuși sã aducã ceva nou în planul pregãtirii de zi cu zi a echipei. Sunt curios ce antrenor vine dupã Andone. Aș prefera sã vinã Lupescu, dar nu cred se bagã în mocirlã”.

„Irina” cere suporterilor dinamoviști sã-l susținã pe Andone. „Mi-e milã de Andone. Nu merita sã i se facã așa ceva. E clar cã Becali vrea sã-l facã pe Ando sã-și dea demisia singur ca sã nu aibã probleme…cu suporterii poate. Noi trebuie sã-l susținem pe Andone în continuare. Nu trebuie sã plece de la Dinamo!”, scrie „Irina”.

Un alt fan, supranumit „drd”, este de pãrere cã decizia conducerii clubului este o „lucrãturã jalnicã”:  „Ce lucraturã jalnicã…se vede clar cã e mâna lui Ioan B. Dinu și Andone nu vor rezista impreunã… Ori unul, ori altul…eu merg pe mâna continuitãții!!!”

„un_câine” crede cã, în curând, Dinu va deveni antrenor la Dinamo: „Nu cred sã reziste prea mult combinația asta. A suportat multe sãracu’ Ando. Nu o va mai suporta și pe asta. Ramâne doar Dinu singur. E clar”.

Existã și fani care privesc cu ochi buni numirea lui Cornel Dinu în funcția de director tehnic. Astfel, „Marrio” laudã decizia conducerii clubului și precizeazã cã Dinamo va avea un antrenor strãin. „În sfârșit o soluție ceva mai bunã. Însã sunt liniștit: nici Ando, nici Dinu nu vor rãmâne antrenori la Dinamo. Am aflat dintr-o sursã sigurã, de încredere, din conducerea lui Dinamo, cine va fi urmãtorul succesor a lui Andone. Așa cã stați liniștiți…o sã avem echipã…nu vã pot spune decât cã sunt doi antrenori în cãrți, ambii strãini: unul italian și altul spaniol, amândoi cu licențã PRO. Zilele lui „aNDO” sunt numãrate…”, spune „Marrio”.

„paul” considerã numirea lui Cornel Dinu drept „o mutare care nu ar trebui sã stârneascã o avalanșã de reproșuri”. „Ce mare lucru s-a întâmplat pânã la urmã? L-au pus pe Dinu director tehnic, ce mare tragedie?! Normal cã Ando trebuie sã rãspundã de rezultate, la Real rãspunde Luxemburgo, nu Sacchi, e o mutare…. Nu înțeleg ce trebuie sã stârneascã o așa avalanșã de reproșuri…”, considerã „paul”.

Mediafax