Haos și panică în Cipru: populația protestează împotriva impozitării „abuzive”

De: Marian Andrei / 23.03.2013, 11:49
Haos și panică în Cipru: populația protestează împotriva impozitării
Perspectiva impozitării depozitelor bancare în schimbul obținerii unui împrumut financiar de 10 miliarde de euro pentru evitarea falimentului a provocat o adevărată isterie în rândul ciprioților, aceștia luând cu asalt bancomatele, dar și protestând în masă în fața parlamentului.

Anunțul impozitării conturilor bancare din băncile cipriote în schimbul unui împrumut financiar, făcut sâmbăta trecută, a panicat populația insulei.

Dacă ai nevoie de un serviciu meteo mai detaliat, vizitează vremea apropo

Sute de oameni au ieșit și azi în stradă, de teamă că una dintre principalele bănci cipriote ar putea fi vândută. Angajații Băncii Populare a Ciprului s-au bătut cu Poliția în fața Parlamentului iar unii protestatari au încercat să intre în Parlament.

„Ne temem că întregul sistem se prăbușește. Și astăzi este Banca Populară a Ciprului, iar mâine, restul băncilor. Iar dacă băncile se prăbușesc, întregul Cipru, totul se prăbușește, de asta ne temem”, a spus unul dintre protestatari.

Deși Banca Centrală cipriotă a respins zvonurile vânzării, s-au format cozi lungi la bancomatele din întreaga țară, ceea ce a determinat impunerea, de către unele bănci, a unei limite de 260 de euro pentru retragerile zilnice. Criza financiară îi afectează și pe turiști, cu toate că mulți au venit cu bani la ei.

Aprobarea planului de salvare de către parlamentari este impus de Banca Central Europeană care a anunțat că va sista de luni lichiditățile către Cipru, dacă acest plan nu va fi aprobat de Parlamentul de la Nicosia.