Harap Alb, Greuceanu și Vlad Țepes, transformați în „supereroi” (Poze)

Apropo.ro / 04.04.2012, 12:00
Harap Alb sau Greuceanu sunt pe cale să devină adevărați supereroi români. De ce nu am avea și noi supereroi din basme?

Asociația pentru Promovarea Istoriei României a lansat campania „Avem și noi supereroi” și doresc să readucă în fața tinerilor, și nu numai, personaje ale neamului românesc.

GALERIE FOTO

Greuceanu

Acestea sunt fie din basme, fie din istorie, precum Greuceanu, Prâslea, Păcală, Ileana Cosânzeana sau Mihai Viteazul și Vlad Țepeș. Ele ar putea înlocui pe cunoscuții Spiderman, Batman sau Barbie.

Super eroii români au fost modelați cu ajutorul unor programe pe calculator, iar rezultatele nu-s deloc rele.

Vlad Tepes

Vlad Țepeș

„Spre deosebire de alte popoare, românii au un folclor poate mai bogat, populat de eroi. Sunt eroi care luptă pentru biruința binelui, printre personaje fantastice care ar putea să facă să pălească clișeele preluate cu elfi, dragoni, orci sau alte închipuiri mitologice. Noi îi avem pe Făt Frumos, Ileana Cosânzeana, Greuceanu, Harap Alb și mulți alții. Folclorul nostru este populat cu balauri, iele, vrăjitoare, pitici, spâni, dar și cu personaje din creștinătatea timpurie, ca și Sfânta Vineri. Nu prea știu să fi dat ceva comparativ cultura populară rusă, chiar și în materie de legende și balade cred că le suntem superiori!”, spunea Mircea Eliade.