Hartă a memoriilor comuniste, în București

De: Carmen Ulian / 16.12.2014, 14:00
Bucureștiul va avea o hartă a memoriilor comuniste care va cuprinde sediul fostei Securități sau fostele spații de arest și de tortură, care vor putea fi vizitate în cadrul unor trasee ghidate.

Președintele executiv al Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, a declarat luni, la dezbaterea „După 25 de ani. Cum privim azi în trecut?„, că Bucureștiul va avea o hartă a memoriilor, proiectul fiind inițiat de institutul pe care-l conduce.

„Este un proiect pilot pe care am vrea să-l vedem replicat în toate orașele, pentru că toate au avut un sediu de Securitate, au avut spații de arest sau chiar de tortură. Trebuie să repunem istoria vie în centrul comunităților. Noi avem în București șansa de a avea un memorial, încă neorganizat ca atare”, a spus Radu Preda.

Casa Presei

El a mai spus că centrul Bucureștiului nu este doar centrul puterii actuale ci a fost și centrul puterii comuniste.

A nu conștientiza faptul că, în clădiri concrete, între ziduri concrete, s-au petrecut lucrurile pe care noi le citim în manuale sau pe care noi le vedem în filme este o gravă defazare istorică și biografică în raport cu trecutul recent„, a declarat Preda, adăugând că institutul își propune să pună clădirile în circuitul memorial, „direct sau indirect, măcar și prin simpla menționare în fața clădirilor printr-o semnalizare adecvată aceea ce a însemnat clădirea respectivă în perioada comunistă„.

Fortul 13 Jilava

Acesta a precizat că pe harta memoriilor din București ar urma să se regăsească sediul Securității, aresturile care au fost risipite peste tot, Direcția de pașapoarte de pe strada Nicolae Iorga și Casa Poporului.

Citește mai multe detalii pe Mediafax