Harta a variațiilor genetice umane pentru combaterea bolilor

Apropo.ro / 21.02.2005, 13:58
Harta a variațiilor genetice umane pentru combaterea bolilor
Cercetatorii au alcatuit prima harta a celor mai frecvente variații genetice pentru trei grupe de populație umana, care ar putea permite prevenirea și combaterea multor boli prin tratamente specifice, transmite AFP. Rezultatele acestor lucrari realizate de compania


Cercetatorii au alcatuit prima harta a celor mai frecvente variații genetice pentru trei grupe de populație umana, care ar putea permite prevenirea și combaterea multor boli prin tratamente specifice, transmite AFP.

Rezultatele acestor lucrari realizate de compania californiana Perlegen Sciences Inc. au fost prezentate joi, în prima zi a conferinței anuale a Asociației americane pentru Promovarea Științei (AAAS) de la Washington.

Genomul uman este identic pentru 99,9% din populația globului. Restul de 0,1% din acesta reprezinta variațiile genetice care determina caracteristicile individuale, forma feței, culoarea ochilor și a a parului dar și predispoziția la anumite boli, au explicat cercetatorii.

Aceasta harta este considerata esențiala pentru crearea medicinei genetice veritabile. Pîna acum, descoperirile genetice constau în determinarea mutației unei singure gene care ar cauza o anume boala. Majoritatea problemelor de sanatate rezulta însa din interacțiunea complexa a mai multor gene și a factorilor externi precum mediul și stilul de viața.

Cercetatorii de la Perlegen Sciences au descris 1,58 de milioane de variații genetice simple des întîlnite la cele 71 de persoane care au participat la studiu, americani albi, de culoare sau originari din Asia.

Mediafax