Harta „secretă” de risc seismic a Bucureștiului

Apropo.ro / 18.06.2013, 09:30
Harta
Află cum se resimte un cutremur în diferite zone ale Capitalei. Aceasta este harta cutremurelor pe care Sorin Oprescu nu dorea să o facă publică.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat că se află în posesia unei hărți, secrete, ce arată cum se resimte un cutremur în diferite cartiere ale Capitalei. Reporterii Libertatea au reușit să pună mâna pe documentul secret.

Sondele au arătat că undele seismelor sunt amplificate în Capitală, în special în zonele de nord și sud-vest. Asta pentru că orașul este așezat pe un teren moale, format din nisipuri, pietrișuri, argile și cinci niveluri de pânze freatice, până la o adâncime de 1.500 de metri.

harta

Conform studiilor INCERC, cele mai periculoase zone în caz de cutremur în București sunt: Casa Presei, care amplifică seismele cu 1,61 grade Richter, Măgurele – cu 1,36 grade, Panduri – cu 1,02 grade, Pantelimon – cu 1,00, Balta Albă – cu 0,93 și Militari – cu 0,92 grade Richter. Pe de altă parte, vechimea majorității construcțiilor face vulnerabile și alte zone, cum sunt Grivița, Calea Victoriei sau centrul vechi al Capitalei.

Pe scara MSK, numărul 7 presupune un cutremur puternic, 8 – unul distrugător, iar 9 – unul devastator. Indicele (1, 2) arată intervalul de revenire al seismului, de 50, respectiv 100 de an.