Helene

Apropo.ro / 10.11.2008, 00:00
Helene
Cu cîteva piese compuse şi apoi înregistrate cu un MP3 Player, Helene i-a atras atenţia lui Marius Moga .

Acum e cunoscută drept vocea feminină din “Save me”, iar sub îndrumarea lui Moga, tînăra lucrează la propriul album. La emisiunea “Faimoşii” de la TVR 1, prezentată de Moga şi Mă­­ruţă, Helene a auzit prima oară de concursul organizat pe site-ul www.myband.ro, proiectul lui Mo­ga, prin care puşti cu talent muzical se faceau remarcaţi. La fel a pro­ce­dat şi Elena, care şi-a ales şi un nume de scenă: Helene. “Aveam deja ni­ş­te piese compuse de mine, pe care le înregistrasem cu un MP3 Player doar pian-voce, şi m-am gîndit că aş pu­tea încerca. Chiar dacă înregis­tră­­­rile nu erau de calitate, nu a­veam nimic de pierdut. Am consi­de­­rat că cei doi vor aprecia vocea şi pie­­sele”, spune ea.

Şi aşa a şi fost! Du­pă ce a cîştigat concursul, Hele­ne a început să lucreze cu Moga. În timp ce înregistra piesa “Save me”, Marius şi-a dorit să încerce o vari­an­tă şi cu Helene, variantă care de alt­fel a fost aleasă să apară pe noul al­bum Morandi. Piesa “Save me” nu e singura pe care Helene o cîn­tă ală­turi de trupă. Pe albumul “N3xt”, ea are o piesă compusă îm­preună cu Mo­ga, “Get High”, şi care nu face re­fe­rire la droguri, chiar da­că titlul piesei e uşor inter­pre­ta­bil.

Lacrimi cu ajutorul… unei cepe

Filmarea clipului “Save me” a în­sem­nat pentru Helene o adevărată provocare, fiind primul videoclip la ca­­re a participat. “Am început fil­mă­­rile în lanul de grîu la 4 dimi­nea­ţa şi am terminat la 2 după-amiaza. De­şi era foarte cald, a trebuit să alerg de nenumarate ori prin lanul de grîu, îmbrăcată în rochie. După fil­mă­rile din lanul de grîu, au urmat cele din tren, în care m-am chinuit cu valiza, şi din care a trebuit să sar. Nu a fost simplu, săritura mulţu­mind abia după a treia încercare”, măr­turiseşte ea.

Regizorul clipului a fost chiar Marius Moga, iar direc­to­rul de imagine – Radu Aldea. Cum de­­ja ştia din studio ce înseamnă mun­­ca alături de Moga, filmările nu s-au dovedit prea dificile pentru He­­lene, chiar dacă peripeţiile s-au ţinut lanţ… “Cea mai amuzantă parte a fost cea în ca­­re a trebuit să plîng. Am încercat să fac asta cu ajutorul unui baton men­tolat care însă nu a avut nici un efect, ochii mei rezistînd eroic la a­ceas­tă tortură. Drept urmare, am re­­curs la a două opţiune, pe care toţi ceilalţi o con­siderau o glumă: ceapa. Ast­fel, lacri­mile au început să cur­gă”, poves­teşte amuzată Helene.

Lecţii de canto a luat încă de la 7 ani, iar de la 11 ani a început să cînte jazz. La fes­tivalul de jazz de la Braşov, He­lene a întîlnit-o pe Anca Parghel, ală­turi de care a şi cîntat în recital, iar mai tîrziu i-a devenit elevă. A­cum însă, Helene este elevă în clasa a XI-a la Liceul de muzică “George Enescu” din Bucureşti, secţia jazz-vo­­cal, coordonată de profesorul Flo­­rin Răducanu. Pentru că cele mai multe concerte Morandi sînt în afa­ra ţării, Helene nu merge în tur­nee alături de băieţi. O carieră solo este următorul pas pe care doreşte să îl facă în cariera muzicală. Pentru asta, tînăra munceşte împreună cu Moga la piesele care vor fi incluse pe primul album solo.

Loc de colaborări

Colaborarea cu Morandi a în­sem­nat pentru Helene debutul ei pe pia­ţa muzicală. Dacă ar fi să aleagă un artist sau o trupă, în afară de Mo­radi, alături de care să cînte, He­lene şi-ar îndrepta atenţia spre An­dra, Cătălin Josan, pentru care a fă­cut backing vocals la o piesă, şi nu în ultimul rînd spre Alex şi Smiley. În topurile din Europa “Save me” este una dintre cele mai difuzate melodii ale momentului, iar clipul piesei a fost vizualizat pe YouTube în diferite variante de peste 4.800.000 de ori. Pe lîngă suc­cesul pe care îl au în România, cei de la Morandi se pot mîndri cu locuri fruntaşe în topurile din Rusia, Cehia, Polonia, Ucraina şi Bulgaria.

Pasiuni…

În timpul liber, Helene ascultă jazz, r&b, trip hop şi rock, pentru că la un moment dat a şi făcut parte dintr-o astfel de trupă. Preferaţii ei sînt: Alicia Keys, Chris Brown, Amy Winehouse, Coldplay, Kanye West şi Lilly Allen.