Sângerarile nazale sunt destul de frecvente în perioada copilariei și se opresc în mod natural la sfârșitul perioadei de pubertate. O minge care te lovește în fața, o lovitura greșita, un deget bagat în nas sau chiar și un guturai pot declanșa sângerarea. Același efect îl poate avea excesul de efort fizic, o emoție puternica, o criza de furie, pe scurt orice situație care duce la creșterea tensiunii arteriale. Caldura poate provoca o hemoragie nazala din cauza faptului ca mucoasa nazala devine fragila sub efectul caldurii.
Gesturile corecte în oprirea unei hemoragii nazale:
1. Nu aplecați capul spre spate. Acest lucru oprește în aparența hemoragia, dar în realitate sângele continua sa curga în gât deci problema nu este rezolvata. Ingerarea sângelui nu este de altfel un lucru agreabil.
2. Suflați nasul pentru a elimina eventualele cheaguri de sânge. Așezați-va pe scaun, aplecați capul înainte și comprimați ambele nari cu degetele timp de cel puțin cinci minute. Astfel se creeaza o presiune care duce la oprirea hemoragiei.
3. Daca este posibil, țineți în regiunea nasului o punga cu gheața. Frigul produce contractarea vaselor de sânge și reduce fluxul sagvin.
4. Nu utilizați tampoane de bumbac normale, sunt inutile. Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra suferiți de hemoragii nazale frecvente, puteți cauta la farmacie meșe coagulante, niște tampoane speciale care accelereaza coagularea sângelui.
5. Nu va panicați și încercați sa calmați copilul atunci când acesta are o hemoragie nazala. Stresul provoaca prelungirea hemoragiei.
Hemoragia nazala este grava?
Hemoragia nazala nu este un lucru grav, este chiar banal. Hemoragia nazala este provocata de spargerea micilor vase de sânge din nas. Totul se poate rezolva rapid daca nu intrați în panica și daca știți ce trebuie sa faceți.
Daca, totuși, aveți și alte simptome (dureri de cap, greața Â…), apelați la un medic. Daca aveți frecvent hemoragii nazale vorbiți cu doctorul dumneavoastra pentru ca acestea pot fi simptomul une hipertensiuni arteriale sau al unor tulburari de coagulare a sângelui. În cazul copiilor, daca aceștia sufera de hemoragii nazale mai des de o data pe saptamâna, este bine sa mergeți cu el la un medic otorinolaringolog (ORL).