Hizo se destainuie

Apropo.ro / 26.01.2002, 13:23
Hizo se destainuie
Viorel Hizo considera ca Rapid a avut în aceasta iarna o campanie de achizitii reusita si ca au venit numai fotbalisti care pot ajuta echipa Chiar daca si-a dat seama ca jucatorii suporta greu cantonamentul montan, Viorel Hizo nu slabeste deloc ritmul pregatirii. Face în continuare cîte

Viorel Hizo considera ca Rapid a avut în aceasta iarna o campanie de achizitii reusita si ca au venit numai fotbalisti care pot ajuta echipa

Chiar daca si-a dat seama ca jucatorii suporta greu cantonamentul montan, Viorel Hizo nu slabeste deloc ritmul pregatirii. Face în continuare cîte doua antrenamente pe zi, tari si foarte tari, la care fotbalistii raspund bine, în ciuda efortului mare. Chiar daca nu i-a laudat în fata, Hizo e foarte multumit de faptul ca pîna acum visiniii s-au încadrat în absolut toti timpii ceruti de nivelul actual al pregatirii si crede ca echipa are toate argumentele sa-si îndeplineasca obiectivul: participarea într-o cupa europeana.

Domnule Hizo, sînteti satisfacut de cum a decurs pregatirea?

În principiu da, pentru ca urmam programul pe care ni l-am propus. Am facut o readaptare la efort, în care includ si vizita medicala, o a doua faza a fost cantonamentul care se sfîrseste mîine, dupa care petrecem înca o perioada de antrenamente si meciuri la Bucuresti. Va urma turneul din Cipru, cu adversari puternici, deci totul e în regula.

Ramîneti fidel pregatirii la munte, în zapada. Nu va gînditi sa schimbati sistemul?

Daca România se afla pe lînga Monte Carlo sigur aveam o alta planificare a pregatirilor. Asa, atît clima, cît si pauza competitionala de 3 luni ne determina sa ramînem conservatori. Am redus, totusi, pe cît posibil numarul zilelor de cantonament montan la doar 9 si consider ca e suficient pentru aceasta etapa.

Va multumeste campania de transferari?

L-as mai fi vrut pe Radu Niculescu. În aceasta iarna, Rapid s-a întarit considerabil. Eu am un principiu pe care îl respect, luat de la personalitatile cu care am lucrat în cariera: caut de fiecare data sa aduc doar jucatori care pot ajuta echipa. Nu transfer fotbalisti doar de dragul de a aduce nume în echipa, pentru ca si lumea s-a saturat de astfel de figuri.

La cine va referiti?

Nu are acum importanta, din moment ce nu se afla la noi, iar pe mine ma priveste doar aceasta echipa. Revenind, urmaresc doua obiective, atunci cînd fac strategia de achizitii: primul, obiectivul si jocul echipei, iar doi, promovarea de jucatori tineri, care au posibilitatea sa progreseze. În prima zona se afla Sabau, Soava, Perja, sositi vara trecuta, plus Stelea, Dennis si Ilyes. Al doilea grup este format din Rat, Bratu, Bandi, Grigore, Buta.

Ce înseamna venirea lui Stelea?

În primul rînd multa siguranta. Cînd ai în poarta un jucator care are 82 de selectii în echipa nationala, care a participat la trei „Mondiale” si la doua „Europene”, jucatorii stiu ca au spatele asigurat. Personalitatea lui Stelea îsi va pune amprenta pe echipa noastra si, apoi, ma gîndesc ca e bine si pentru Dolha sa concureze cu el pe post.

Dar Dennis Serban?

Sper sa fie plusul de viteza si fantezie într-o echipa care trebuie sa joace ofensiv, direct pe poarta adversa. Mai vreau ca el sa readuca în memoria suporterului giulestean fenta si eleganta unor monstri sacri ca Nicki Dumitriu, Puiu Ionescu si altii ca ei.

Se tot aude ca intentionati sa schimbati sistemul de joc, e adevarat?

E greu de spus acum. Mai importanta mi se pare dinamica si ar fi ideal sa putem ataca cu 6-7 jucatori, iar în faza de aparare sa avem un jucator mai mult decît adversarul.

Ce asteptati de la retur?

În primul rînd sa eliminam greselile din finalul turului si sa fructificam experienta pe care am capatat-o în parcursul, zic eu bun, desi PSG ne-a eliminat, din cupele europene. Trebuie sa reusim sa construim un mecanism de joc care sa functioneze cît mai bine si sa obtinem, bineînteles, rezultatele dorite.

Dupa aceasta campanie de achizitii, ce obiectiv aveti?

Obiectivul ramîne cel stabilit în vara, participarea într-o cupa europeana.

Samînta de scandal

Declaratiile date de Marian Albu la prezentarea lui Dennis l-au facut pe Hizo sa presimta aparitia unor probleme în lotul giulestenilor

Cu aproape o luna înainte de începerea campionatului, atmosfera la Rapid pare din nou amenintata. Oameni din interiorul clubului vorbesc de o anumita presiune asupra jucatorilor, dirijata din exterior pentru a destabiliza. Viorel Hizo, care îmbratiseaza ideea, este de parere ca totul vine de la contracandidatele giulestenilor: „Se încearca acreditarea ideii ca venirile lui Stelea si Dennis Serban ar garanta cîstigarea campionatului. Sînt convins ca se creeaza o presiune pentru a periclita stabilitatea echipei. Persoanele din anturajul echipei ar trebui sa protejeze echipa si sa nu cada în capcana întinsa de adversari. Si sa lucreze cu mai multa abilitate pentru club. Rapid a fost totdeauna un teren fertil pentru destabilizatori si problemele au plecat mereu din interior”.

Desi nu a rostit vreun nume, se pare ca supararea antrenorului provine din declaratiile presedintelui Marian Albu, rostite la prezentarea oficiala a lui Dennis Serban. „Prin aducerea lui Stelea si a lui Dennis Serban noi, conducerea, ne-am facut datoria. Acum ramîne ca antrenorul si echipa sa aiba aceleasi rezultate”, spunea atunci Albu. De asemenea, se pare ca antrenorul a fost deranjat de minimalizarea meritelor pe care le are el în aducerea celor doi jucatori, stiut fiind ca Stelea a declarat deschis ca vine în mod special pentru a lucra cu Hizo.

Constantin pleaca la Astra

„Mai am un antrenament si am terminat pregatirea”, spunea ieri Maldarasanu, cel care a primit învoire de la Viorel Hizo sa plece cu o zi mai devreme din cantonament pentru botezul baietelului sau. „Eu mai am un antrenament si termin de tot cu Rapid”, a adaugat Nicolae Constantin, nasul familiei Maldarasanu. Dupa toate probabilitatile, Costica va pleca la Astra, în schimbul lui Robert Ilyes, mutare cu care a fost de acord pîna la urma, desi initial refuzase. „Singura mea conditie a fost sa îmi dea banii pe care îi mai am de luat si totul e OK”, a precizat el. „Bravo, tata, te-ai gasit sa pleci acum, sa ma lasi fara coleg de camera”, s-a plîns, în gluma, Malda.

Negocierile pentru Balan au ajuns la 50.000 $

Dupa ce l-a luat, în urma cu doi ani si jumatate, la finele unei lupte acerbe cu Dinamo, echipa din Giulesti face acum eforturi sa recupereze banii pe Tibi Balan. Fotbalistul este dorit de patronul Sportului, Vasile Siman, însa diferenta între ce ofera el, 50.000 de dolari, si ce vrea Rapidul, 100.000 de dolari, este foarte mare. „Trebuie sa ne recuperam macar banii platiti Clujului”, a motivat unul dintre conducatorii visiniilor blocarea tratativelor. Tînarul mijlocas rapidist a evoluat în turul acestui campionat la „satelitul” Rapid Electromagnetica si chiar daca startul pregatirilor l-a prins sub comanda lui Hizo el nu a fost retinut în lotul pentru Poiana Brasov.

„Amicale” tari în Cipru

Fostul ofiter de presa al Nationalului, Silviu Marculescu, cel care intermediaza deplasarea Rapidului în cantonamentul din Cipru, a definitivat ieri programul meciurilor amicale pe care le vor sustine bucurestenii. Astfel, pe 19 februarie are loc prima partida, cu Lokomotiv Tbilisi (Georgia), dupa care urmeaza disputele: 21 februarie cu FC Rad (Iugoslavia), 24 februarie cu Dinamo Kiev (Ucraina), 27 februarie cu Peking (China), iar pe 2 martie cu Sahtior Donetk. Revenirea Rapidului în România este prevazuta pentru 3 martie.
Sursa:www.prosport.ro