Holbav, întunericul din inima ţării

Apropo.ro / 09.03.2009, 00:00
Holbav, întunericul din inima ţării
Cristian Tabără ajunge în ediţia de duminică, 15 martie, a emisiunii într-un loc uitat la propriu de civilizaţie: Holbav, judeţul Braşov. Astfel, în anul 2009, o localitate ce-şi are vatra la doar 20 de kilometri de oraşul Braşov, se cufundă în beznă o dată cu înserarea, pentru că zona nu este electrifi­cată în totalitate.

Numele însuşi pare să-i fi influenţat localităţii destinul într-o oarecare măsură. În germană, Hohlbach înseamnă pîrîul găunos, valea găunoasă. Oamenii de aici par a fi născuţi pentru a se chinui. Dintotdeauna, viaţa lor a fost o luptă continuă: cu distanţele, cu întunericul, cu neajunsurile.

Dacă lumea e preocupată mai nou de laptopuri, iPod-uri sau alte minuni tehnologice moderne, zeci de familii din Holbav şi-ar dori să aibă posibilitatea de a avea în casă un banal frigider. Pînă cînd curentul electric va ajunge şi pe uliţa lor, acest lucru rămîne imposibil.

Încă de mici, copiii sînt învăţaţi cu greul. În ciuda faptului că animale sălbatice dau tîrcoale zonei, ei străbat singuri, pe jos, distanţele pînă la grădiniţă sau şcoală. O dată întorşi acasă, sînt nevoiţi să-şi facă temele la lumina lămpii. Iar numărul celor care îşi iau diploma la lumina lămpii nu este unul mic. Eforturile lor par a fi însă zadarnice, pentru că, aşa cum mărturisesc şi dascălii din localitate, viitorul lor este unul limitat.

Cei mai mulţi urmează doar şcoala generală, tocmai pentru că situaţia financiară nu le permite să-şi continue studiile. 130 de miliarde. O sumă colosală pentru oricine, de-a dreptul fabuloasă pentru primăria din Holbav. Însă de atît ar fi nevoie pentru electrificarea tuturor locuinţelor. Deşi două proiecte au fost înaintate celor avizaţi, în Holbav nu se face lumină, iar viaţa sătenilor se desfăşoară ca acum 100 de ani.

Te vezi la Ştirile PRO TV – duminică, 13.15, PRO TV