Horia Vîrlan ne pofteşte la murături!

De: Cătălina Matei / 08.11.2011, 11:54
Horia Vîrlan ne pofteşte la murături!
Dacă la ”Cireaşa de pe tort” taxează vedetele care gătesc, iar la ”Academia” sa este decan cu normă întreagă, în viaţa particulară Horia Vîrlan are şi el momentele lui de slăbiciune: de exemplu, nu-i place să prepare cozonaci!

În schimb, vedeta Prima TV ne-a oferit o delicioasă reţetă de murături.

– Doamnule Vîrlan, câţi ani de experienţă aveţi?

Sunt mai mult de 20 de ani de când lucrez, dar şi mai mulţi de când gătesc acasă, deci am destui…

– Există vreun preparat care nu vă iese deloc?

Până acum nu am avut probleme de acest gen, deoarece stăpânesc bine tehnicile de bază şi ştiu fiecare tip de ingredient cât şi cum trebuie gătit sau asezonat. Totuşi, sunt anumite preparate de care fug din motiv de… să zicem „lene”, şi acestea sunt cozonacii, pâinea ori prăjiturile, care, toate, necesită timp îndelungat şi mare atenţie în pregătire.

– Ce condiment nu vă lipseşte niciodată din „arsenal”?
Le voi enumera în ordine, deoarece sunt mai multe: respectul faţă de cei pentru care gătesc, disciplina în lucru, ustensilele mele (deoarece sunt mai multe decât doar cuţitele) şi sarea.

– Atunci când întâlniţi persoane noi, în cât timp vi se cer sfaturi într-ale gătitului?
Ha, ha, ha! Nu credeam că mă vei întreba aşa ceva, dar să ştii că sunt destui oameni care îmi cer sfaturi când mă întâlnesc sau chiar îmi cer să le dau 1-2 reţete. Mie îmi place şi mă bucur ca toate cele transmise de mine sunt atât de interesante pentru cei din faţa televizorului.

– Credeţi că bărbaţii gătesc mai bine decât femeile?
Nu, nicidecum! Susţin cu tărie că cei mai buni bucătari sunt cei bine pregătiţi, cu toate că sunt mai mulţi bucătari decât bucătărese în câmpul muncii.
Cătălina Matei

Cireaşa de pe tort se difuzează de luni până duminică, la Prima TV.

Academia lui Horia se difuzează joi, la Prima TV.

Gogoşari în suc de roşii:

Ingrediente pentru 1 borcan de 3 litri: 3 kg de gogoşari,1l suc de roşii preparat în casă, 1 lingură de sare,1 linguriţă de zahăr tos.

Mod de preparare: Se curăţă gogoşarii de sâmburi şi cotoare, apoi se spală şi se taie în bucăţi potrivit de mari pentru a încăpea pe gura borcanului. Se fierbe sucul de roşii cu sarea şi zahărul, apoi se opăresc gogoşarii, în etape, câte 2-3 minute fiecare tranşă. Se scot gogoşarii într-o strecurătoare şi sucul se repune în vas. După ce aţi opărit toţi gogoşarii, îi aşezaţi în borcan, presându-i uşor, apoi strecuraţi bine sucul de roşii şi turnaţi-l peste aceştia. Acoperiţi vasul, apoi fierbeţi-l într-un bain-marie. Pentru bain marie aveţi nevoie de o oală înălţimea egală cu înălţimea borcanului. Aşezaţi borcanul în oală, apoi turnaţi apa fierbinte, cât să ajungă la 1/2 din înalţimea acesteia, acum aşezaţi oala pe foc, acoperiţi-o cu un capac sau folie de aluminiu şi fierbeţi apa încet, la foc domol timp de 3 minute. Lăsaţi borcanul să se răcească în oală, apoi puneţi-l în cămară.