Horia Vîrlan recomandă meniul pentru Revelion!

Apropo.ro / 29.12.2012, 09:00
Horia Vîrlan recomandă meniul pentru Revelion!
Maestrul în Arta Culinară de la “Cireaşa de pe tort” s–a întrecut pe sine şi ne–a oferit câteva reţete delicioase pentru masa de Revelion: Piftie de gâscă cu cremă de hrean, Gustare rece din iepure şi vin roşu, Sfeclă umplută cu nuci, Chec aperitiv cu ciuperci, Muşchi file de porc cu miere şi cimbru şi un desert delicious, Tort de cacao pentru Anul Nou! Poftă bună şi La mulţi ani!

Piftie de gâscă cu cremă de hrean

Ingrediente:

– O gâscă
– O ceapă curăţată
– Un morcov curăţat
– O ţelină curăţată
– Un păstârnac curăţat
– 5-6 căţei de usturoi curăţaţi
– O foaie de dafin
– 6-7 boabe de piper negru
– 4 boabe de ienibahar
– 3-4 crenguţe de pătrunjel verde
– O linguriţă de gelatină
– Un borcănel de cremă de hrean
– O linguriţă de sare

Mod de preparare:

1. Spălaţi gâsca şi taiaţi-o în bucăţi, apoi puneţi-le la fiert într-o oală cu gura largă şi cu apă de 3 degete deasupra bucăţilor de pasăre.
2. Fierbeţi piftia la foc foarte mic, spumând din când în când şi adăugând sarea împreună cu restul condimentelor. Ţineţi capacul pe oală, în aşa fel încât să poată să iasă aburul. Peste aproximativ 1 oră şi 1/2 de fiert, verificaţi carnea şi adăugaţi legumele întregi.
3. Când carnea s-a înmuiat şi cade de pe oase, atunci este momentul să o scoateţi din oală, strecuraţi supa printr-o sită fină şi repuneţi-o într-o oală curată. Taiaţi carnea scoasă de pe oase în pătrăţele, iar oasele repuneţi-le în oală. Fierbeţi supa cu oasele până dă în clocot, apoi opriţi focul şi strecuraţi-o din nou printr-o strecurătoare fină.
4. Pisaţi usturoiul şi aşezaţi-l într-o strecurătoare fină, în oala cu supă. Lăsaţi supa să tragă aroma usturoiului, iar după 15 minute pasaţi uşor usturoiul înăuntrul strecurătorii şi apoi eliminaţi reziduurile cu aceasta. Dizolvaţi gelatina în 3-4 linguri de apă rece, apoi turnaţi-o în supa caldă.
5. Împărţiţi carnea în boluri de sticlă, după care turnaţi supa strecurată şi presăraţi frunzuliţe de pătrunjel netocat. Lăsaţi să se răcească şi apoi introduceţi piftia în frigider.
6. Serviţi piftia cu pâine proaspătă şi cu cremă de hrean.

Gustare rece din iepure şi vin roşu

Ingrediente:

– Un iepure de câmp sau de casă, aproximativ 1,2-1,5 Kg
– 5 cepe roşii curăţate
– 2 foi de dafin
– 150 g de măsline negre
– 1 de lămâie
– O lingură de zahăr tos
– O cană de roşii cuburi în bulion
– 1 şi 1 căni de vin roşu sec
– Un pahar de ulei de floarea soarelui
– O lingură de pătrunjel tocat
– O linguriţă de piper negru măcinat
– O linguriţă de sare

Mod de preparare:

1. Spălaţi carnea, apoi tăiaţi-o bucăţi nu prea mari şi ştergeţi-o cu un şervet curat şi uscat. Încingeţi o cratiţă cu ulei şi rumeniţi, la foc mediu, bucăţile de carne condimentate. În timp ce carnea se rumeneşte, tocaţi mărunt ceapa.
2. Dupa ce bucăţile de carne de gâscă s-au rumenit frumos, scoateţi-le pe o farfurie la cald. În locul acestora adăugaţi ceapa şi căliţi-o la foc domol, până devine foarte fragedă.
3. Încingeţi cuptorul la 175°C. Aşezaţi carnea într-o tavă, într-un singur strat. Asezaţi deasupra ceapa înăbuşită, apoi foile de dafin şi o cană de apă. Introduceţi vasul la cuptor pentru 30 de minute, sau până s-a evaporat lichidul. Adaugaţi vinul împreună cu măslinele şi lămâia tăiată felii.
4. Lăsaţi friptura 15 minute în cuptor, timp în care înmuiaţi roşiile cuburi cu zahărul, după care turnaţi sosul în tavă. După 40-45 de minute verificaţi carnea, gustând de sare.
5. După ce carnea este fragedă, scoateţi-o pe un platou, presărând pătrunjelul tocat.

Muşchi file de porc cu miere şi cimbru

Ingrediente:

– O bucată de muşchi file de porc,
aproximativ 1 Kg
– 100 g de ceafă de porc afumată
– 50 g de caşcaval afumat
– 2 cepe mici curăţate
– 2 linguri de ulei de măsline cu aromă de
oregano
– Un pahar de vin roşu (eu prefer Merlot)
– 2 linguri de miere polifloră
– O linguriţă de cimbru uscat
– O linguriţă de piper negru măcinat grunjos
– O linguriţă de sare

Mod de preparare:

1. Spălaţi muşchiul, apoi ştergeţi-l cu o cârpă curată şi uscată. Tăiaţi cubuleţe ceafa, radeţi caşcavalul şi mărunţiţi cimbrul, după care amestecaţi-le bine împreună. Aplicaţi o incizie de-a lungul muşchiului şi introduceţi înăuntru mixtura de caşcaval. Legaţi muşchiul cu aţă de bucătărie, din 4 în 4 centimetri, pentru a nu scăpa umplutura.
2. Tăiaţi ceapa solzi apoi stropiţi o tavă cu uleiul aromat şi aşezaţi înăuntrul ei ceapa, peste care aşezaţi muşchiul umplut. Asezonaţi carnea şi turnaţi vinul în tavă. Încingeţi cuptorul la 190°C şi introduceţi tava înăuntru. Amestecaţi mierea cu piperul grunjos, iar după 25-30 de minute de coacere a muşchiului, scoateţi-l şi ungeţi-l cu acestea. Reintroduceţi tava în cuptor pentru încă 20 de minute.
3. Eliminaţi aţa muşchiului, apoi tăiaţi-l felii şi serviţi-l cu garnitură la alegere sau cu salată verde.

Tort de cacao pentru Anul Nou

Ingrediente:

Blat
– 4 pahare cu zahăr tos
– 8 ouă
– 100 g de cacao
– Un pahar cu apă
– 2 linguri cu vârf de făină
– Un vârf de cuţit de sare
– O lingură de unt
Cremă
– 4 gălbenuşuri
– O lingură de făină
– Un pahar de zahăr tos
– Un pahar de lapte
– Un pachet de unt
– 3 linguri de cremă de whisky

Mod de preparare:

1. Separaţi ouăle şi bateţi albuşurile spumă, cu un praf de sare. Pregătiţi un bain-marie, aşezând un vas cu apă pe foc. Bateţi cacaoa cu zahărul şi apa într-un bol de inox, apoi aşezaţi-l pe bain-marie. Când compoziţia a început să se încălzească, adăugaţi, pe rând gălbenuşurile, amestecând până compoziţia s-a îngroşat. În acest moment luaţi 4 linguri de compoziţie şi puneţi-le într-un alt bol, pentru a fi folosite mai târziu. În continuare adăugaţi compoziţiei făina şi albuşurile bătute.
2. Încingeţi cuptorul la 160°C şi ungeţi o formă de tort cu unt, tapetând-o cu hârtie. Turnaţi compoziţia de blat în formă şi introduceţi-o în cuptor.
Coaceţi blatul timp de aproximativ 30 de minute, apoi scoateţi-l din formă să se răcească. Când s-a răcorit, tăiaţi-l în două pe orizontală, folosind un cuţit cu lama lungă şi bine ascuţit. ( eventual cuţit de pâine).
3. În timp ce blatul se răcoreşte, amestecaţi într-o crăticioară cu fundul gros cele 4 linguri de compoziţie păstrate cu gălbenuşurile, făina, zahărul şi laptele. Aşezaţi crăticioara pe foc domol amestecând până s-a îngroşat. Frecaţi untul, într-un bol, până obţineţi o spumă, apoi adăugaţi-l compoziţiei de cacao, lăsând să se răcească.
4. Amestecaţi crema de whisky cu o lingură de apă şi stropiţi foile de blat. Acum aşezaţi o foaie pe un platou şi întindeţi deasupra ½ din cremă, apoi puneţi deasupra cea de-a doua foaie, repetând cu crema. Lăsaţi tortul la rece peste noapte, ornându-l cu ciocolată sau frişcă în amestec cu cacao.

Sfaturi pentru masa de Revelion:

• Parfumaţi casa sau locul unde veţi sărbători Revelionul folosind spray-uri cu arome de scorţişoară şi lemn dulce
• Decoraţi masa cu şeveţele roşii, împrăştiind flori micuţe printre pahare, iar acestea legaţi-le cu fundiţe albe cu roşu
• Deschideţi sticlele de vin roşu cu 30 de minute înainte de a servi. Şampania trebuie bine frapată şi păstrată într-o frapieră cu gheaţă.
• Puneţi o coroniţă din vâsc la intrare, ca să aveţi belşug în casă în anul ce va veni.
• Eliminaţi covoarele din camera unde veţi petrece Revelionul, dacă aveţi de gând să dansaţi şi să folosiţi confetti.

Dana Popa