Hotelierii nu vor sistemul electronic de evidenta a turistilor

De: Marian Andrei / 31.01.2012, 10:59
Hotelierii nu vor sistemul electronic de evidenta a turistilor
Sistemul electronic de evidenta a turistilor (SIET) va transmite informatii confidentiale fara acordul celor care se cazeaza in hoteluri, ceea ce va duce la scaderea gradului de ocupare, arata Federatia Hotelierilor, care respinge introducerea sistemului.

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, in caz contrar urmand sa fie amendate cu o suma de pana la 20.000 de lei. Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului  (MDRT), sistemul va ajuta atat la acumularea de date statistice, cat si la combaterea evaziunii fiscale. In plus, prin corelarea informatiilor furnizate de SIET, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international vor putea fi reperate mai usor.

Hotelierii cred ca aplicarea sistemului incalca libera si neingradita circulatie a persoanei si conduce la transmiterea, fara acordul celui care foloseste serviciile hotelierilor, a unor informatii confidentiale (nume, prenume, act de identitate, data cand se afla intr-un anumit loc etc.), care ii pot crea inconveniente si neplaceri de orice natura.

Potrivit hotelierilor, numarul persoanelor care se vor caza in unitatile turistice va scadea dupa ce acestea vor afla ca datele lor personale vor fi transmise si altor institutii in afara de Politie si Parchet.

O alta nemultumire a hotelierilor este ca transmiterea in timp real in sistem a oricaror informatii va presupune forta de munca suplimentara, deci costuri aditionale considerate nejustificate de catre hotelieri.