Howard Hughes – Excentricul no. 1

Apropo.ro / 25.01.2005, 17:02
Howard Hughes - Excentricul no. 1
A fost numit monstru mitologic, sihastru nebun, playboy paranoic, a fost invidiat pentru averea fabuloasa și nemaipomenitul succes la femei, disprețuit pentru ciudațeniile lui și compatimit pentru felul în care și-a sfârșit viața. La aproape 30 de


A fost numit monstru mitologic, sihastru nebun, playboy paranoic, a fost invidiat pentru averea fabuloasa și nemaipomenitul succes la femei, disprețuit pentru ciudațeniile lui și compatimit pentru felul în care și-a sfârșit viața. La aproape 30 de ani de la moarte (în 1976), Howard Hughes ramâne una dintre cele mai excentrice figuri ale secolului trecut.

Nascut pe 24 decembrie 1905 în Humble, Texas, Howard Robard Hughes Jr. a devenit multimilionar la 18 ani, moștenind compania producatoare de mașini industriale a tatalui sau. Neinteresat de industria petroliera, și-a luat curând averea, s-a mutat în California și s-a lansat în cinematografie.

Debutul regizoral, „Hell’s Angels” (1930), l-a facut celebru. Producția filmului a durat trei ani și a costat 3,8 milioane $ și viețile a trei piloți. Hughes însuși era sa moara când avionul pe care îl pilota s-a prabușit.

În 1932 a fondat Hughes Aircraft Company, unde a construit și a testat personal avionul H-1, cel mai avansat aparat de zbor al momentului. Filmele produse de el au facut rapid vâlva la Hollywood: thriller-ul „Scarface” (1932) a fost lansat fara aprobarea cenzurii, iar „The Outlaw” a stârnit un mare scandal, fiind considerat șocant de explicit din punct de vedere sexual. Acesta din urma o avea protagonista pe Jane Russell, pentru care Hughes și proiectanții avioanelor sale au conceput un sutien special, menit sa-i sublinieze bustul opulent. În 1946, în timp ce pilota un XF-11, avion cu design conceput chiar de el, a suferit un accident îngrozitor, în urma caruia a ramas desfigurat, iar 75% din suprafața corpului i-a fost arsa.

A ruinat studiourile RKO – a pierdut 20 de milioane de $. A cumparat postul de televiziune KLAS din Las Vegas. Daca ațipea cumva în timpul filmului, suna la postul TV și cerea sa fie reluate pasajele pe care le-a pierdut.

Casniciile – A fost însurat cu Ella Rice (1925-1929) și cu actrița Jean Peters (1957-1971). Dupa moartea lui, starleta Terry Moore a pretins ca s-a maritat în secret cu Hughes în Mexic în 1949 și ca nu au divorțat niciodata.

Ce ura: microbii, comuniștii, intruziunea în viața personala (cei care i-au publicat o biografie „autorizata”, în 1971, au ajuns în închisoare pentru frauda).

Femeile lui Hughes. Lista lui de cuceriri se putea confunda cu lista actrițelor de serie A de la Hollywood: Katharine Hepburn, Ava Gardner, Jean Harlow, Rita Hayworth, Joan Crawford, Bette Davis, Olivia de Havilland, Jane Russell, Ginger Rogers, Lana Turner, Joan Fontaine. Obișnuia sa aiba simultan relații cu un mare numar de femei, pe urmele carora punea detectivi care-i raportau tot ce faceau. Când Ingrid Bergman a refuzat sa zboare cu el peste Atlantic, a cumparat toate locurile de pe ruta Paris – New York, forțând-o sa-i accepte invitația. Era poreclit „Cel mai mare afemeiat din lume”.

Recorduri doborâte: În 1935 a stabilit un nou record mondial de viteza, zburând cu 566 de km / h. Trei ani mai târziu dobora un nou record, zburând în jurul lumii în trei zile și 19 ore.

Bizarerii: Se temea atât de mult de microbi, încât își montase la mașina, dupa ce îi sigilase ferestrele, un filtru de purificare a aerului. În public vorbea deseori cu mâna la gura, ca sa nu i se poata citi de pe buze. Când însoțea cu mașina vreo bomba sexy îi interzicea șoferului sa mearga cu viteza peste hopuri, spunând ca acestea pot slabi musculatura bustului unei femei. Își obliga partenerele sa faca nenumarate dușuri vaginale ca sa nu-l contamineze cu microbi.

Ce se presupune: ca suferea de sindrom obsesiv-compulsiv cu manifestari violente (care putea fi tratat, de altfel) sau de schizofrenie paranoida.

Ce s-a spus despre el: ca e agent nazist, ca a fost implicat în asasinarea lui Kennedy, ca avea o forma degenerativa de sifilis, ca a fost una dintre victimele timpurii ale SIDA.

Un final damnat

În anii ’40, Hughes începuse deja sa-și piarda controlul, iar dupa doua decenii frica sa de microbi și boli capatase accente patologice. În 1966 el s-a mutat definitiv la hotelul „Desert Inn” din Las Vegas, pe care l-a cumparat pentru a nu fi deranjat. Acolo statea încuiat în camere întunecate, cu storurile trase, înconjurat de borcane în care pastra propria urina și de mormane de tampoane sterile Kleenex, pe care le folosea pentru a nu atinge nimic cu mâinile. Fiecare cutie de tampoane era desfacuta de personalul lui cu un cuțit nou. Utiliza, de asemenea, cutiile de la tampoane pe post de pantofi, pentru a nu lua microbi pe talpi. De asemenea, refuza sa-și taie parul și unghiile.

În 1976, când a murit, la 71 de ani, era atât de transformat, încât a trebuit sa i se ia amprentele pentru a fi identificat. Parul și unghiile erau crescute grotesc, iar corpul ajunsese la 45 de kg, la o înalțime de 1,93 m. La radiografie s-au descoperit fragmente de ace rupte în brațele lui, ramase de pe urma miilor de injecții cu valium și codeina, de care era dependent.

Citat: „Când voi disparea, biografii vor începe sa spuna numai tâmpenii despre mine, iar eu nu vreau sa speculeze și sa abereze despre filmele și femeile mele. Vreau sa ramân în mintea oamenilor doar pentru contribuția mea la industria aviatica”, spunea Hughes.

Nota: Biografia lui Hughes a fost recent ecranizata: „Aviatorul” lui Scorsese pornește ca unul dintre marii favoriți la Oscar; premiera în România: februarie 2005.

Tags: