HP lanseaza primul iPaq cu celular

Apropo.ro / 04.08.2004, 12:53
HP lanseaza primul iPaq cu celular
Compania Hewlett-Packard a prezentat un nou dispozitiv handheld, care combina, în premiera, trei posibilitați diferite de conectare: Bluetooth, Wi-Fi și rețeaua de telefonie GSM. Dispozitivul face parte din seria iPaq și se numește h6315. El va costa între

Compania Hewlett-Packard a prezentat un nou dispozitiv handheld, care combina, în premiera, trei posibilitați diferite de conectare: Bluetooth, Wi-Fi și rețeaua de telefonie GSM. Dispozitivul face parte din seria iPaq și se numește h6315. El va costa între 500 și 600 de dolari, anunța ZDNet News.

Funcțiile de comunicare ale aparatului nu pot fi concurate, deocamdata, decât de Nokia 9500 Communicator, spun specialiștii. Viitorul model produs de compania finlandeza va fi disponibil însa de-abia în ultimul trimestru al acestui an.

h6315 a fost produs de catre HP în colaborare cu operatorul de telefonie mobila T-Mobile. Aparatul funcționeaza pe rețeaua tradiționala de telefonie mobila, însa poate sa se conecteze automat la o legatura wireless Wi-Fi atunci când o detecteaza. Noul iPaq h6315 are încorporata o camera foto și o tastatura detașabila, și poate fi folosit și ca un telefon clasic, atunci când se afla în aria de acoperire a unei rețele GSM.

„Este un dispozitiv electronic extraordinar”, a declarat Scott Ballantyne, vicepreședinte al departamentului de business marketing T-Mobile. „Poate sa ruleze și sa stocheze MP3-uri. Știe sa faca și fotografii”.

Camera foto inclusa are zoom digital și poate realiza capturi la o rezoluție de 640 x 480 pixeli. Software-ul îi da utilizatorului și câteva funcții de baza pentru editarea fotografiilor.

Pentru a permite aparatului sa schimbe automat rețelele de comunicație, operatorul T-Mobile a facut câteva modificari ale rețelei și a implementat în telefon doua conexiuni diferite din categoria Internet Protocol. Și sistemul de operare a trebuit sa fie ușor modificat. Microsoft a realizat o versiune speciala a Windows Mobile 2003, platforma pe care ruleaza iPaq h6315.

În afara de conexiunile Wi-Fi și GPRS, noul handheld al HP se poate conecta prin Bluetooth (unde radio) la caști sau alte accesorii fara fir. Reprezentanții HP au declarat ca vor pune în vânzare atât modele cu camera foto încorporata, cât și fara aceasta, deoarece unele companii și-au exprimat intenția de a nu permite angajaților sa faca poze la locul de munca.

HP intenționeaza sa vânda noul iPaq h6315 în America de Nord numai catre clienții operatorului T-Mobile USA. În schimb, pe piața europeana și în Asia, aparatul va putea fi folosit și pe alte rețele.

Reprezentanții companiei au spus ca se așteapta la vânzari de sute de mii de unitați în primul an, la nivel mondial. Versiunea care funcționeaza numai pe rețeaua T-Mobile va costa 499 $, daca se încheie un contract valabil pe 1 an, și ar putea fi disponibila începând cu 26 august.

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected]