Hranirea pasarilor salbatice creeaza noi specii

Apropo.ro / 04.12.2009, 17:10
Stiai ca hranirea pasarilor salbatice din parcuri si gradini poate duce la aparitia unei noi specii?

Hranim pasarile libere fara nicio intentie rea, insa se pare ca acest lucru conduce la crearea de noi specii, dupa cum arata un studiu.

Schimbarile mentionate in studiu se intampla deja la pasarile cu caciula neagra. Acestea se impart in doua tipuri de specii din cauza britanicilor care adora sa hraneasca pasarelele din parcuri, gradini, etc.

Pasarile cu caciula neagra, Sylvia atricapilla, care sunt intalnite in gradinile si parcurile din Marea Britanie au suferit modificari ale formelor aripilor si ciocurilor.

Cercetatorii spun ca acestea pot forma deja o noua specie.

pasari cu caciula neagra

Pasarile salbatice sunt multumite de rezervele speciale de mancare

Intalnim uneori la noi si mai des in afara granitelor tarii cutiute de lemn (dar si alte recipiente), montate pe copaci, alimentate cu mancare pentru pasari zburatoare.

S-a observat ca pasarile calatoare si-au schimbat ruta de migrare dupa ce au descoperit aceste cutiute (numeroase) in Marea Britanie. Asa au ajuns sa se imparta in doua tabere si sa se inmulteasca, respectiv, in grupuri separate.

Unele continua sa zboare catre sud, iarna, spre Spania, in timp ce altele nu parcurg distante prea mari de zonele in care stiu ca isi vor gasi mancarea.

Doctorul Martin Schaefer de la Universitatea Freiburg din Germania, cel care s-a ocupat de studiu, spune: „Noua ruta de migrare a pasarilor este mai scurta, iar aceste pasari stiu ca oamenii le lasa provizii. Astfel, ele nu mai zboara dupa cautarea altui tip de mancare asa cum faceau odinioara, cand zburau pe distante lungi spre sud-vest”.

pasarea cu caciula neagra

Pasarile cu caciula neagra sau Sylvia atricapilla

Studiul realizat pe doua grupe de pasari din aceeasi specie arata ca obiceiurile oamenilor au influentat schimbarea si crearea unui specii, in timp.

In plus, grija oamenilor de a hrani pasarile a ajutat la cresterea numarului de zburatoare din Marea Britanie.