Ia românească, continuă fascinanta aventură şi pătrunde în ţinutele urbane (P)

De: Andra Voiculescu / 28.10.2020, 18:20
Ia românească, continuă fascinanta aventură  şi pătrunde în ţinutele urbane (P)
Trebuie să recunoaştem, ia este una dintre cele mai complexe piese de îmbrăcăminte.

Este una dintre cele mai vechi haine ale portului românesc, şi ce să vezi de ceva ani încoace a reuşit să atragă şi atenţia tinerilor. Nu vorbim de acele momente când sunt celebrate cu fast anumite obiceiuri, ci de portul de zi cu zi. Ba chiar a reuşit să aibă şi o zi proprie în care este celebrată. Dacă nu ştiai vorbim de 24 iunie. Această dată este declarată ziua internaţională a iei româneşti.

Să revenim, totuşi, la  discuţia iniţială legată de cum a devenit această piesă vestimentară vedetă în outfiturile urbane, şi cum a reuşit să ia faţa unor bluze damă ce poartă amprenta cunoscutelor branduri atât de îndrăgite de gloată de tineri care doresc aprecieri efemere.

Dacă revenim la origini, vedem că ia românească este în felul ei extrem de complexă. O piesă albă, decorată cu numeroase volănaşe  şi cusături stilizate. O piesă minimalistă care alături de fuste, forte, brâuri şi baticuri multicolore reuşeşte să creeze un costum întreg. Trebuie să recunoaştem, că ne încearcă emoţii profunde, ori de câte ori vedem tinerele îmbrăcate în costumele tradiţionale româneşti. 

Ştim că puţine lucruri mai sunt autentice în zilele noastre, însă ne bucurăm de fenomenul reinventării. Aşa şi ia noastră tradiţională a căpătat aspect ceva mai simplist, dar a câştigat mai multă versatilitate. Acum, ne putem încânta ochii cu ţinute moderne cu ie, blugi şi botine damă sau chiar putem admira ingeniozitatea tinerelor care aleg să poarte aceasta mândră piesă cu pantaloni din piele şi geacă rock cu catarame şi ţinte. 

Dacă ne gândim puţin, creativitatea nu a fost niciodată o problemă a românilor, ci mai degrabă nu este utilizată întotdeauna cum trebuie. Că, dacă vorbim de ocolirea legii, furtişaguri şi mici hoţii, vedem că puţini sunt cei care îi pot întrece pe conaţionalii noştri.

Revenind la ie, aceasta se distinge prin expresivitate, simplitate şi putem spune prin rafinament. De aceea multe doamne, care se ocupă cu crearea de opinii în mediul online, o promovează intens. Şi bine fac! Pentru că, nu trebuie să uităm de tradiţii, de portul românesc, chiar dacă tendinţele actuale sunt de globalizare. Ce e drept şi ia le ajută. Pentru că, trebuie să recunoaştem, este foarte versatilă. Poate pune în valoare şi portul românesc autentic în costumele pe care le cunoaştem, şi portul urban românesc dacă este purtată cu blugi rupţi şi pantofi cu toc. Totuşi se merge mai departe, şi combinaţiile cu ie capătă valenţe nonconformiste. Ce e drept, mai rar te gândeşti că te vei bucura de imagini geniale, cu tinere îmbrăcate cu ie, pantaloni din lână şi căciuli damă realizate din blană naturală. Ştii acele ţinute  inspirate de vecinele de peste Prut, cu căciulile cu pompoane, sunt transformate şi românizate de tinerele noastre. Bineînţeles ia este vedetă în această situaţie!

Pe final trebuie să remarcăm că ia, este una dintre creaţiile autentice care a reuşit să treacă graniţele şi să fie vedetă pe podiumurile caselor de modă celebre.