Iată primele imagini manipulate fără Photoshop, din istorie

De: Gabriela Voicu / 29.02.2012, 14:30
Fotografiile manipulate pentu a șterge sau adăuga detalii nu au fost inventate odată cu apariția Photoshop-ului.

Iată dovada că modificarea fotografiilor a apărut cu mult înainte de Photoshop. Primele imagini modificate din istorie îi reprezintă pe Abraham Lincoln și dictatorii Adolf Hitler, Josef Stalin și Benito Mussolini.

Portretul lui Lincoln, realizat în 1860, ar putea fi prima imagine modificată din istorie, realizată din combinația figurii acestuia cu trupul altui politician, John Calhoun.

Unde este al optulea bărbat?

Dr. Hany Farid, expert în falsuri digitale, a precizat că istoria este plină de fotografii manipulate, chiar dacă ele ne lasă impresia că au fost modificate în Photoshop, recent .

Adolf Hitler, Josef Stalin și Benito Mussolini au ordonat să fie șterse reprezentările unor persoane, alături de care nu doreau să apară în fotografii.

Mussolini, pe cal, dar apoi fără îngrijitorul animalului

Stalin a scos dintr-o poză un comisar al fostei Uniuni Sovietice cu care se certase, iar un portret cunoscut al lui Mussolini, care îl surprinde pe dictator pe cal, a fost realizat după ce o persoană a fost „îndepărtată” dintr-o poză.

Surprinzator, Adolf Hitler l-a scos dintr-o fotografie pe colaboratorul său cel mai loial, Joseph Goebbels, după o ceartă cu acesta.