Iată viitoarea mascotă a Pușcașilor marini

De: Marian Andrei / 18.02.2013, 19:00
Pușcașii marini i-au prezentat vineri generalului James F. Amos, comandantul acestui prestigios corp al armatei americane, aflat în vizită la Comandamentul Central, viitoarea lor mascotă.

Recrutul Chesty al XIV-lea, un buldog de nouă săptămâni, a fost atent selecționat pentru a deveni succesorul actualei mascote, sergentul Chesty al XIII-lea. Dacă totul va merge conform planificării, după ce va termina instrucția de bază, Chesty al XIV-lea va fi avansat la gradul de soldat pe 29 martie și va primi titlul de Pușcaș marin.

Pentru vremea în București și în alte orașe, consultă vremea apropo

Ca orice trupă militară care se respectă, Pușcașii marini americani și-au ales o mascotă încă de la începuturile existenței lor. Un imbold în alegerea unui câine pe post de mascotă au fost descrierile făcute Pușcașilor marini de catre soldații germani din primul război mondial, aceștia comparând membrii acestei trupe de elită cu Câinii Diavolului (Devil Dog, Teufel Hunden), o rasă vicioasă, feroce și sălbatică pomenită des în folclorul bavarez.

De aici până la adoptarea, în prima fază neoficial, a unui buldog (un câine tenace și cu caracter puternic) pe post de mascotă, nu a fost decât un singur pas.

Jiggs al II-lea, fost campion de lupte

Prima mascotă oficială, „soldatul” Jiggs, a fost investită oficial cu acest titlu pe 14 octombrie 1922. Jiggs a reușit ca într-o perioadă relativ scurtă de timp să fie avansat până la gradul de sergent major, iar pe 9 ianuarie 1927, când a murit, a fost înmormântat cu onoruri militare.

Mascota Pușcașilor marini a intrat în atenția presei și a publicului cu ocazia defilării de la 5 iulei 1957, atunci când Chesty I, primul buldog din „dinastia” Chesty, botezat astfel în onoarea generalului Lewis B. „Chesty” Puller Jr., a câștigat inimile tuturor prin prestanța sa.

Chesty al XIII, actuala mascotă a Puscașilor marini, la o paradă

Nu întotdeauna mascotele Pușcașilor marini au acționat precum le cere rangul. Jiggs al II-lea, de exemplu, fost campion de lupte, obișnuia să fugărească și să muște oamenii, în timp ce lui Chesty al II-lea nu prea îi plăcea cazarma. La un moment dat, el a și fost declarat dezertor și a fost căutat de întreaga Poliție, fiind adus cu duba la unitate.

Începând cu Chesty al VII-lea, probabil datorită unei selecții și unei pregătiri mai bine făcute, toate mascotele s-au circumscris spiritului Pușcașilor: duri, musculoși, agresivi, neînfricați și, adesea, aroganți.

Despre actuala mascotă, sergentul Chesty al XIII-lea, se spune că a căștigat ultima avansare „pe pile”, după ce, aflat în vizită la Pentagon, a avut o „dispută” cu „șeful” său Bravo, golden retrieverul Secretarului Apărării, Leon Panetta.