Ibogaina, „drogul” care tratează dependența

De: Gabriela Voicu / 17.04.2012, 16:00
Ibogaina este o substanță halucinogenă care a intrat în atenția tot mai multor cercetători și care poate contribui la tratarea dependenței, în special de droguri și alcool.

Înca din anii ’60, oamenii de știință, dar și foști dependenți de droguri, au semnalat efectele benefice pe care o plantă halucinogenă din Africa le poate avea în cazul tratării dependenței de droguri și alcool.

Este vorba despre ibogaina, extrasă din rădăcina arbustului african Tabernanthe iboga, care poate inhiba simptomele dependenței create de droguri precum heroina, cocaina, dar și de alcool.

De ce nu este, însă, ibogaina utilizată sub formă de tratament autorizat?

Dr. Anwar Jeewa, de la Minds Alive Rehab Centre din Chatsworth, Africa de Sud, estimează că a tratat 1.000 de pacienți cu ibogaină, însă această substanță rămâne încă neatestată de medicina modernă.

La origine, „drogul” este folosit de secole de triburile Bwiti din Gabon și Cameroon, în cadrul ceremoniilor de inițiere.

Ritual de inițiere cu ibogaină

Potrivit cercetătorilor, ibogaina acționează asupra creierului în două moduri. Primul se manifestă la nivel metabolic, prin crearea unei proteine care blochează zona creierului responsabilă pentru crearea nevoii care alimentează dependența. Astfel, procesul de vindecare poate dura câteva luni în cazul unui program de detoxifiere normal.

Al doilea efect este mai puțin cunoscut oamenilor de știință și constă în inducerea unei stări asemănătoare visării, profund introspective, care le permite dependenților să identifice problemele pe care încearcă să le suprime cu ajutorul substanțelor interzise. În acest caz, ibogaina trebuie administrată o singură dată, spre deosebire de tratamentele convenționale pentru heroină, cum ar fi metadona, care creează ea însăși dependență.

Ibogaina acționează asupra Sistemului Nervos Central (SNC)

Alt motiv pentru care ibogaina nu a pătruns pe piață este cel de ordin financiar. Companiile farmaceutice produc bani patentând noi medicamente, în timp ce ibogaina este un derivat natural, ceea ce face dificil procesul de patentare. De asemenea, utilizarea ei nu este lipsită de riscuri: această substanță incetinește ritmul cardiac și poate afecta cerebelul, așa cum reiese din testele cu cobai, cărora le-a fost administrată ibogaină în doze mari.

Medici precum Anwar Jeewa așteaptă, însă, ca ibogaina să fie atestată și comercializată la scară largă, însă nu inainte ca oamenilor să le fie expuse riscurile și limitele în care trebuie utilizată această substanță halucinogenă.