Ikea a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România, de la foști reprezentanți Harvard în România

Apropo.ro / 17.07.2015, 12:00
Ikea a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România, de la foști reprezentanți Harvard în România
Ikea a cumpărat în România 33.600 de hectare de pădure, de la o companie privată, în județele Prahova, Buzău, Vrancea, Botoșani și Bihor, prima achiziție de acest fel efectuată la nivel mondial de grupul suedez specializat în retailul de mobilă și decorațiuni.

Ikea a cumpărat cele 33.600 de hectare de pădure de la o firmă suedeză, Greengold, condusă de foștii parteneri ai universității americane Harvard în România, și devine astfel cel mai mare proprietar de păduri din România.

Ikea a transmis, joi, la solicitarea MEDIAFAX, că a achiziționat suprafața respectivă de la firma Greengold European Capital SA.

RISE Project a anunțat, în luna ianuarie, că universitatea Harvard a cedat, după un scandal imens de corupție, o parte pădurile deținute în România către grupul suedez Greengold, condus de către parteneri și angajați de la București ai diviziei de investiții a universității americane.

Grupul a fost înființat de un suedez de origine română, Sorin Chiorescu, acesta fiind în prezent președintele Greengold.

Chiorescu nu a putut fi contactat, până la ora transmiterii știrii, pentru declarații.

Un alt român din echipa Greengold, Alexandru Florea, a refuzat să comenteze informațiile.

Ikea a cumpărat în România 33.600 de hectare de pădure, de la o companie privată, în județele Prahova, Buzău, Vrancea, Botoșani și Bihor. România este prima țară în care Ikea Group își va coordona singură activitatea de administrare a pădurilor aflate în proprietate, prin intermediul unei companii românești, IRI Investments SRL, parte din Ikea Group.

„Ikea Group a decis să investească în operațiuni forestiere. Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil (…). Investiția în păduri este și o modalitate de a ne diversifica activele. Prin această achiziție, România devine prima țară în care Ikea Group își va administra propriile operațiuni forestiere și ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor”, a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments SRL.