Ileana Stana Ionescu – Tinereţe fără bătrîneţe

De: Cătălina Matei / 12.01.2009, 00:00
Ileana Stana Ionescu - Tinereţe fără bătrîneţe
Deşi are la activ o căsnicie de peste 50 de ani, Ileana Stana Ionescu parcă a oprit timpul în loc. Actriţa care ne încîntă de zeci de ani cu rolurile sale temperamentale ne poate da oricînd o lecţie de... tinereţe fără bătrîneţe. Iar din 2 februarie, o putem vedea într-un rol de zile mari în cea mai nouă producţie a Antenei 1 – ”Fetele marinarului”.

În serialul de la Antena 1, Ileana Stana Ionescu interpretează o soacră cicălitoare, plină de energie şi mereu pusă pe harţă. Marta este soacra lui Amza Trifan, interpretat de Şerban Ionescu, iar fiica ei din serial este Manuela Hărăbor. ”O actriţă minunată şi o fată foarte serioasă. E şi o femeie tare frumuşică şi, în plus, e fata mea! E frumos să fii mamă de fată, mai ales că eu, în viaţa reală, am un băiat. Mi-am dorit şi o fetiţă, însă n-am fost în stare să-mi găsesc timp să mi-o fac. Teatrul m-a acaparat foarte tare şi nu regret asta, însă nu prea am mai avut timp de altceva. În viaţa reală, nu sînt soacră. Pot spune că sînt o ”tînără” mămică… încă. Băiatul meu nu s-a căsătorit, e stabilit în SUA, unde este medic. Am încercat să mă imaginez în postura de soacră, însă nu prea îmi convine, pentru că eu am o doză de gelozie masivă. Dar nu vreau să le sperii pe viitoarele iubite ale băiatului meu, mai ales că eu am fost mereu drăguţă cu prietenele lui”.

La dolce vita

Pe 14 septembrie, Ileana Stana Ionescu va împlini 73 de ani, însă oricînd se poate “întrece” cu un tînăr actor. Joacă cu aceeaşi efervescenţă ca la 20 de ani. De la primul cuvînt rostit, se cutremură sala… de plăcere sau de rîs, după caz. Întotdeauna a avut parte de roluri tempe­ramentale, vulcanice… la fel ca şi personalitatea sa. În tinereţe, actriţa şi-a dorit să se facă ziaristă, însă trecutul familiei sale a împiedicat-o să se înscrie la facultatea de profil. Pe jumătate italiancă, după mamă, orfană de război – tatăl său fiind ofiţer în armata lui Antonescu, Ileana Stana Ionescu nu avea loc în ”schema” facultăţii.

Aşa că a plecat la Reşiţa, la un unchi. Aici, a descoperit teatrul întîmplător şi s-a trezit direct pe scenă, într-o piesă de Molière. Din acel moment, a început aventura… Ileana Stana Ionescu şi-a început cariera de actriţă, dar s-a şi îndrăgostit de Andrei Ionescu. ”Acum, şi eu şi soţul meu sîntem doi pensionari. M-am îndrăgostit de Andrei, soţul meu, pe scenă, în primea mea piesă – . Eu – amoreza, el – amorezul! Şi ne-am îndră­gostit pe loc! De atunci, au trecut peste 50 de ani. Îmi este un bun tovarăş şi de viaţă şi de scenă. Eu sînt cea explozivă, tempe­ra­mentală, în timp ce el este calm, domol. Cînd era la Piatra Neamţ, am jucat mult timp împreună, aproape şase ani – cea mai frumoasă perioadă a noastre!”.

Cu teatrul în Parlament

Italiancă după mamă, actriţa a fost deputat în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a mino­rităţii italienilor din România. Însă politica nu a atras-o deloc, teatrul fiind pe primul loc. Şi familia. Iar acum – serialul de la Antena 1: ”Sînt foarte încîntată că fac parte din distribuţia acestui serial, mai ales că am mai avut plăcerea de a lucra cu scenariştii Mimi Bră­nescu şi Dan Chiriac la un alt serial – . De altfel, cu Mimi joc la teatru, ne cu­noaştem foarte bine. Revenind la , din ce-am văzut şi din ce-am jucat pînă acum, avem de-a face cu o poveste foarte bine scrisă, care mă surprinde tot timpul. Chiar şi personajul meu, Marta, soacra lui Amza Trifan, are o evoluţie surprinzătoare”. Însă rolul la care visează marea actriţă încă n-a apărut, cel de bunică!

Pe scenă…

”Acum, joc în , la Teatrul Naţional, un scenariu de Romulus Vulpescu, despre începuturile teatrului ro­mâ­nesc. Tot la Naţional, mai joc în , dar şi în . În plus, colaborez cu Teatrul Nottara la , o piesă pe care o joc din tinereţe – am trecut prin aproape toate rolurile posibile”.