Ilie Năstase vorbește despre cel mai mare jaf armat din România

De: Mia Nicolescu / 05.04.2014, 12:09
Tatăl lui Ilie Năstase a fost arestat pe nedrept și bătut cu bestialitate, fiind bănuit că ar fi fost complice la "Jaful secolului" din anul 1959, când o gașcă de teribiliști a prădat mașina blindată a Băncii Naționale.

28 iulie 1959 – reprezintă și în prezent cea mai cumplită zi din viața lui Ilie Năstase, pe care și-o aduce aminte în cel mai mic detaliu.

În acea dată fatidică, la ora 8.00, peste drum de Maternitatea Giulești, lângă o Circă de Miliție, patru bărbați și o femeie, mascați și înarmați, au atacat mașina Băncii Naționale. Au subtilizat suma de 1.686.000 de lei, echivalentul a 250.000 de dolari.

Autorii jafului, cunoscuți drept „banda lui Ioanid”, au fost prinși abia după două luni de anchetă, interval în care s-au efectuat peste 400 de arestări.

Printre reținuți s-a numărat și Gheorghe Năstase, tatăl fostului tenisemn. Bărbatul lucra, la acea vreme, în funcția de colector la Banca Națională, și se afla la locul de muncă în momentul jafului. Securitatea l-a săltat atât pe el, cât și pe șoferul mașinii, bănuiți că ar fi fost mână în mână cu infractorii.

S-au spus multe despre acest jaf, însă adevărata poveste o știe doar Ilie Năstase:

„Aveam 13 ani când tata era colector la bancă. Mergeam cu el sâmbăta și duminica să-l ajut să strângă banii de la producători, de la fabricile de pâine, de lapte… Căram sacii cu bănet cot la cot cu tata, mai câștigam și eu un leuț de buzunar. Așa era în acea vreme, colectorul mergea zilnic să adune banii… Tata nici nu se afla în mașină atunci, era în bancă, dar pentru că nu îi aveau pe adevărații vinovați, au fost săltați atât el, cât și șoferul mașinii.

A fost crunt pentru noi, eu cu mama am suferit de foame luni întregi, pentru că numai tata aducea bani în casă. A fost bătut cu bestialitate, dar a scăpat cu viața pentru că era un munte de om, cântărea aproape 100 de kilograme. Când a ieșit de acolo abia dacă mai avea jumătate. Șoferul dubei a murit în pușcărie, nu a rezistat terorii… În anchetă au fost cooptați atunci și boxeri de la Dinamo! Loveau în tata fără să lase urme. De la situația asta mi se trage mie ura față de Dinamo. Eu țin cu Steaua„.

Ilie Năstase

Norocul lui Gheorghe Năstase a venit din partea cuiva sus pus, care a vorbit cu președintele României și a pus punct acestui coșmar.

„Tata a avut noroc că fratele meu, Constantin, care este cu 13 ani mai mare decât mine, lucra în Armată și se cunoștea cu Gheorghe Maurer. Acesta a intervenit la Gheorghe Gheorghiu-Dej, președintele României din acea perioadă, i-a spus exact ce s-a întâmplat și cum a căzut la mijloc. La ora 9.00 a plecat de la biroul lui, iar la 11.00 l-au repus pe tata în drepturi la bancă, așa cum era normal să se întâmple! Tata a mai trăit până la 77 de ani”, a mai dezvăluit Nasty.

După câțiva ani, Ilie Năstase a aflat și numele celui care îi transformase părintele într-un sac de box și care fugise din țară de frica tenismenului:

Pe milițianul care l-a bătut pe tata am vrut să-l calc cu mașina. Am auzit că a fugit din țară de frica mea… Pe tata l-am scos aproape mort din arest, săracul! Era într- o asemenea stare că, atunci când a ieșit în stradă, a leșinat imediat după ce a auzit un claxonat mai strident al unei mașini”.