Iliescu: Desfiintarea Comisiei speciale a fost o eroare

Apropo.ro / 23.01.2008, 08:52
Iliescu: Desfiintarea Comisiei speciale a fost o eroare
Ion Iliescu a declarat, marti, ca a fost o eroare desfiintarea Comisiei speciale de la Cotroceni, intrucat aceasta avea rolul de filtru.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marti, ca a fost o eroare desfiintarea Comisiei speciale de la Cotroceni, intrucat aceasta avea rolul de filtru, pentru a proteja seful statului de anumite "tentatii".

Iliescu a aratat ca, pe perioada cat a detinut functia suprema in stat, nu s-a uitat prin dosarele venite la Cotroceni, el apreciind, retrospectiv, ca acest lucru a fost unul bun.

"Nu m-am uitat prin dosarele care veneau la Cotroceni. A fost un lucru bun. Eu cred ca presedintele trebuie ferit de asa ceva, trebuie ferit de asemenea tentatii", a spus Iliescu.

El a aratat ca, din punctul sau de vedere, s-a gresit prin desfiintarea Comisiei speciale, care era formata din specialisti si din juristi.

"Presedintele nu are voie sa se substituie instantelor respective, procuraturii si justitiei. Comisia a fost un filtru de protectie a exceselor. Nu presedintele trebuie sa stea sa umble in dosare, sa isi dea el cu presupusul si sa faca pre-judecati pe care trebuie le faca numai instanta", a opinat Iliescu.

Curtea Constitutionala a decis, la finele lunii noiembrie 2007, cu unanimitate de voturi, ca dispozitiile art.16 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministeriala si cele ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.95/2007 pentru modificarea Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministeriala sunt neconstitutionale.

Practic, in urma deciziei Curtii, Comisia speciala a Presedintiei pentru avizarea urmaririi penale in cazul actualilor si fostilor ministri a fost declarata neconstitutionala, seful statului putand decide singur asupra unei solicitari de aviz pentru declansarea urmaririi penale a unui ministru sau fost ministru.