Iliescu: PSD nu are interes sa aiba loc acum alegeri anticipate

Apropo.ro / 12.12.2006, 10:02
Iliescu: PSD nu are interes sa aiba loc acum alegeri anticipate
Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susține ca PSD nu intenționeaza sa depuna o moțiune de cenzura și nu are interes sa aiba loc acum alegeri anticipate. "Nu avem o situație care sa ne prezinte garanția ca, având alegeri anticipate, vom

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susține ca PSD nu intenționeaza sa depuna o moțiune de cenzura și nu are interes sa aiba loc acum alegeri anticipate.

„Nu avem o situație care sa ne prezinte garanția ca, având alegeri anticipate, vom avea o situație mai stabila”, a afirmat, luni seara, Ion Iliescu, la emisiunea „Marius Tuca Show”, de la Antena 1, referindu-se la formarea unei noi majoritați în Parlament în funcție de rezultatele alegerilor anticipate.

Iliescu crede este posibil ca la sfârșitul anului 2007 sa se organizeze alegeri anticipate.

În ceea ce privește problemele pe care Partidul Social Democrat le-a avut, Ion Iliescu a admis ca o parte din vina îi aparține. „Cred ca am greșit împreuna, eu și Nastase”, a spus Iliescu.

Președintele onorific al PSD a mai declarat ca la sfârșitul anului 2002 i-a sugerat lui Adrian Nastase sa faca o alegere: sa paraseasca conducerea partidului sau a Guvernului, pentru ca în perioada guvernarii PSD exista „o relație nefireasca între guvern și partid”. Ion Iliescu este de parere ca acela ar fi fost momentul decisiv care a influențat rezultatele PSD la alegerile din 2004.

Cu toate acestea, Iliescu îl considera pe Nastase cea mai capabila persoana cu care a lucrat, chiar daca apreciaza modul în care a progresat Mircea Geoana.

„Cea mai capabila persoana care a stat pe lânga mine în toți acești ani este Adrian Nastase”, a declarat Iliescu, subliniind ca fostul premier este o personalitate care mai are înca multe de spus. „Cred în capacitatea lui intelectuala și politica”, a spus Ion Iliescu.

În privința Congresului PSD, Iliescu a precizat ca l-a susținut pe Sorin Oprescu și și-a exprimat încrederea ca actuala echipa a partidului este una capabila. „PSD a ieșit mai limpezit din punct de vedere uman, dupa Congres”, a apreciat Iliescu, care s-a referit și la calitațile actualului lider Mircea Geoana, despre care a spus ca este un bun organizator, care a învațat sa conduca partidul.

„Mircea Geoana, în acești doi ani, a facut eforturi sa învețe munca de partid, spre deosebire de Sorin Oprescu care avea vechime mai mare, dar Mircea Geoana este mai bun organizator un om perseverent, harnic, a calatorit prin toate județele și a cunoscut oamenii de partid”, a afirmat Ion Iliescu.

Despre Miron Mitrea, Iliescu a spus ca „și el este un om cu calitațile lui”.

Întrebat despre grupul de la Cluj din PSD, Ion Iliescu a raspuns ca membrii acestui grup și-au inventat titulatura și au afișat-o intenționat, dar a apreciat ca și în alte partide exista asemenea grupuri care propun idei sau o platforma.

Iliescu a precizat ca intenționeaza sa se implice mai mult în viața de partid și sa lucreze împreuna cu echipa aleasa la Congres.

Ion Iliescu a mai spus ca despre alianțe preelectorale „nu se discuta niciodata înainte de alegeri” și ca, în prezent, PSD nu dorește o alianța cu PD și nici PD nu vrea o alianța cu social-democrații, dar a apreciat ca PSD se apropie cu fiecare zi ce trece de guvernare.

Președintele de onoare al PSD a mai apreciat ca, pe de o parte, președintele Traian Basescu nu își îndeplinește atribuțiile și, pe de alta parte, le depașește și „se substituie altora”.

Mediafax