Imagini inedite cu Dora, ultima iubire a poetului Nichita Stănescu!

Apropo.ro / 16.05.2018, 15:54
Imagini inedite cu Dora, ultima iubire a poetului Nichita Stănescu!
În noaptea de 12 spre 13 decembrie, la vârsta de 50 de ani, se stingea poetul Nichita Stănescu. La autopsie, medicii au constatat că nu mai avea nicio celulă de ficat.

Cea care i-a fost alături în ultimii ani de viaţă, încercând să-l ţină departe de băutură, a fost Dora, ultima mare iubire a poetului.
Dora avea 23 de ani când s-a căsătorit cu Nichita Stănescu. „Am împlinit 23 de ani şi el 46. În momentul când am hotărât să rămânem împreună eram exact «jumătatea» lui. Singura dată când se putea, pe urmă nu s-ar mai fi potrivit. Sună a predestinare”, a povestit Dora, într-unul dintre puţinele interviuri pentru presa din România, apărut în revista revista Elle, în 1999.

După moartea poetului, Dora s-a retras la Paris, departe de ochii curioşi ai presei. A evitat să iasă în faţă drept „nevasta poetului”. Ultima soţie a lui Nichita Stănescu a recunoscut, însă, că îi place să vorbească despre poet. „Toată viaţa mea este legată de Nichita. În fond, el m-a format. Atunci când ne-am cunoscut, eram doar un copil, o fată foarte «teoretică», studioasă şi atâta tot. Nichita mi-a dat o direcţie. Eram foarte puţin ieşită în lume – când eşti elev şi pe urmă student n-ai prea mare legătură cu viaţa reală”, spunea Dora.

Doi ani mai târziu, Dora şi Nichita s-au căsătorit. Tânăra soţie s-a luptat să-i convingă pe toţi prietenii lui să-l ajute să lupte cu alcoolul. Ar fi existat, se pare, un fel de conjuraţie semnată de ei toţi. Însă Nichita avea deja ciroză la acel moment. Iar toţi cei care intrau în casa lui erau percheziţionaţi de Dora să nu-i aducă vreo sticlă de băutură. În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, organismul poetului a cedat, după ce  aparticipat la nunta unor prieteni.

Iată câteva imagini inedite cu Dora, ultima iubire a lui Nichita Stănescu, oferite de operatorul venezuelean Alfredo Padron. Padron a făcut parte din echipa care a realizat la un moment dat un film despre marele poet.