Imagini uimitoare din spațiu, cu Aurora Australis (Video)

De: Gabriela Voicu / 03.04.2012, 17:34
Imagini uimitoare din spațiu, cu Aurora Australis (Video)
Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au prezentat imagini spectaculoase cu Aurora Australis.

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au prezentat imagini spectaculoase cu Aurora Australis văzută din spațiu.

Materialul video surprinde începutul fenomenului deasupra sudului Australiei, Aurora fiind filmată chiar înainte ca Soarele să răsară în această zonă.

Aurora Australis (sau luminile sudului) este un fenomen care apare când particulele încărcate electric emise de Soare (fenomen cunoscut și sub numele de vânt solar) interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, rezultând o serie de ciocniri între atomii de oxigen și azot, în partea superioară a atmosferei.

Aurora Australis are de cele mai multe ori culoarea verde, din cauza fotonilor de lumină emiși de atomii de oxigen, la o lungime de undă de 0,558 micrometri.

Aceasta poate fi și roșie, în anumite cazuri. Atât aurora boreală (nord) cât și cea australă (sud) au la bază același fenomen: gazele ionizate care ajung în ionosferă.

Bioluminescența la țărm

O minune a naturii a fost surprinsă și în insulele Maldive. Este vorba despre un fenomen fascinant, numit bioluminiscență, fotografiat la malul atolului Raa din Insulele Maldive.

Acesta seamănă cu un fenomen extraterestru, dar se formează de fapt cu ajutorul fitoplanctonului „deranjat” de către prezența oxigenului în exces. Numeroase specii de fitoplancton sunt cunoscute pentru faptul că strălucesc în timpul nopții, scrie revista „National Geographic”.