Imi doresc sa traiesc razand si dansand

Apropo.ro / 02.04.2002, 11:14
Imi doresc sa traiesc razand si dansand
Imediat ce trec pragul casei, Oana si Mihai isi schimba total comportamentul. Situatiile tensionate raman afara, astfel incat cei mici sa nu se confrunte cu probleme neplacute si sa incerce sa copieze din manifestarile unui om nervos. Oana si Sandu Mihai Gruia s-au mutat in casa


Imediat ce trec pragul casei, Oana si Mihai isi schimba total comportamentul. Situatiile tensionate raman afara, astfel incat cei mici sa nu se confrunte cu probleme neplacute si sa incerce sa copieze din manifestarile unui om nervos.

Oana si Sandu Mihai Gruia s-au mutat in casa noua. De cand s-au casatorit, traiesc aceasta experienta pentru a doua oara.

Locuiesc acum intr-un apartament modern, spatios, cu terasa mare, cu acces la o curte interioara, in care au curajul sa isi lase copiii sa se joace in voie, si traiesc cu gandul ca, mai tarziu, cand situatia financiara le va permite, isi vor cumpara o casa mai mare cu gradina, cu pomi si verdeata.

Mihai ne astepta cu o cafea calda, pe care ne-a oferit-o pe o tava imensa, din alpaca argintata, „din zestrea nevestei”. Imediat si-au facut aparitia cei doi pusti ai lor, Tedy si Domnica, care forfoteau prin casa, abia treziti din somn.

Micutul, in varsta de un an, nemultumit ca nu poate fi centrul atentiei, a inceput sa planga si, astfel, a suspendat sedinta de infrumusetare a Oanei, care l-a potolit imediat oferindu-i un biberon cu lapte.

Repartitia pe roluri

Rolul principal, de sustinator al familiei, de sponsor, de Mos Craciun, il detine Gruia. „Haiducul” tata aduce banii, face cumparaturi, mai mestereste, din cand in cand, cate ceva si se ocupa adesea de bucatarie.

Este mandru de nevasta lui si spune ca nu s-ar fi casatorit cu altcineva pentru nimic in lume.

„Nu am de gand sa ma recasatoresc niciodata, indiferent ce s-ar intampla. M-am insurat tarziu, am stiut ce am vrut, mi-am asumat toate riscurile, dar sunt fericit. Stiu cum este nevasta mea, de aceea am luat-o.

Mie imi convine. Nu este o persoana foarte comoda, dar avem un echilibru perfect.” Imediat dupa casatorie, Sandu Mihai Gruia a transformat-o pe Oana in mama copiilor lui si crede ca, in ciuda tuturor vicisitudinilor, sa ai copii este lucrul cel mai important din viata.

Oana, sotia model, complementul perfect pentru Mihai, mama ideala pentru copii, spune ca nu este nevoie ca in casa sarcinile sa fie delimitate strict. Fiecare face tot ce poate sa faca, din ceea ce vede ca e necesar. „Muncim impreuna, ne bucuram impreuna, crestem impreuna si avem o armonie permanenta”.

El vrea doi, ea vrea trei copii

„Nu vreau sa am trei copii pentru ca nu am trei maini ca sa ii pot tine pe toti o data in brate”. Mihai si-a dorit intotdeauna doi copii. El crede ca cei care sunt singuri la parinti sunt copii alintati, copii care nu stiu sa imparta ciocolata in doua.

Mai crede ca egoismul se repercuteaza si in viata de adult si ca cei care nu au avut frati sau surori nu vor avea un mariaj fericit.

„Am citit undeva ca divortul parintilor este o trauma care se transmite pana la a saptea generatie.” Multi dintre prieteni il considera un om curajos si se mira ca, in conditiile pe care ti le ofera astazi viata, isi asuma responsabilitatea sa mai aiba si copii.

De cand a plecat de la Teatrul Bulandra, in urma cu trei ani, este profesor la UATC si, de trei-patru ori pe an, participa la turnee teatrale peste hotare, mai ales in Elvetia.

Se mai ocupa si de reclame. Cat despre Oana, ea este convinsa ca va mai avea un copil, peste un timp. „Vreau sa am trei copii pentru ca unul este prea putin, cu doi stiu cum este si cu trei voi avea o experienta noua. Ii iubesc foarte mult si ei ma iubesc pe mine”.

Sedinta foto cu bucluc

Oana se invarte prin casa, grabita sa aduca ghetute si hainute pentru a-i pregati pe micuti pentru poze.

Mezinul sta cuminte, tolanit pe canapea, cu un urs cat el de mare in brate si scoate chiote de bucurie atunci cand apare lumina blitului.

Domnica dispare, la un moment dat, si ramane cuminte in alta camera. Parca asteapta ceva. Doar atunci cand mama o cheama sa ii puna rochita cea noua (fetita are doi ani si opt luni) se opune si spune ca ea vrea sa pozeze in salopeta de casa.

Oana insista sa ii schimbe tinuta, dar constata ca rochita, pe care tocmai o scosese din dulap, lipseste.

Dupa ce am cautat toti mai bine de jumatate de ora, prin toata casa, s-a hotarat alta vestimentatie si fetita tot n-a fost de acord sa marturiseasca unde a ascuns rochita.

„Am pus-o unde-am pus-o”, raspundea din cand in cand, asteptand reactia noastra. In timpul sedintei foto, aproape de finalul intrevederii noastre, rochita a fost gasita, ascunsa sub lada cu jucarii din camera copiilor.

Griji pentru ziua de maine

Nesiguranta este motivul care ii produce lui Gruia o stare de ingrijorare. Asta nu inseamna ca el este pesimist si nu isi mai face planuri.

Se gandeste sa realizeze lucruri mari, chiar daca stie ca e aproape imposibil. Legat de educatia copiilor sai, actorul ne-a marturisit ca isi doreste sa aplice aceleasi metode ca si parintii lui. „Copiii mei vreau sa devina ce vor vrea ei.

Nu le-am pus gand rau de pe acum. Eu sunt dator sa le ofer un sistem de valori coerent si, in momentul in care voi fi sigur ca ei vor capata discernamant, alegerea le va apartine”.

O familie ca un acvariu

„Oana este Varsator, Domnica este Rac, Tedy este Peste iar eu sunt Balanta, cel care schimba apa si are grija de acvariu”, ne spune Mihai.

Pe langa aceasta indeletnicire, capul familiei se ocupa de problemele de decor din noua locuinta. Cumpara mobila, perdele, draperii si ii cere Oanei parerea in legatura cu modul si cu locul amplasarii lor in locuinta.

Mihai vrea sa isi gaseasca timp sa aranjeze din nou biblioteca, dar asteapta sa depaseasca perioada de lene, iar Oana doreste sa amenajeze gradina din balcon.

Au, deocamdata, un bradut, bine crescut intr-un ghiveci, cateva plante agatatoare si vor mai cultiva o multime, dupa cum sustin ei, imediat ce totul va fi pus in ordine in restul casei.

Sursa:

Tags: