Implanturi cu senzori foto pe post de ochi, pentru orbi

Apropo.ro / 04.05.2012, 14:30
Implanturi cu senzori foto pe post de ochi, pentru orbi
O echipă de doctori ai Spitalului Oftalmologic din Oxford, Anglia, a reușit să ajute doi pacienți orbi să vadă din nou, cu ajutorul unor implanturi cu senzori foto.

Acest miracol a fost posibil datorită unor implanturi pătrate cu latură de 3mm, cu un senzor de 1.500 de pixeli, montate în spatele ochilor.

Doctorii au conectat sistemele nervoase optice ale pacienților orbi la acești senzori și le-au montat și un cip de control în spatele urechilor.

Senzorii, creați de compania germană Retina Implant AG, pot trimite semnale electrice către creier, prin sistemul nervos al pacientului, de fiecare dată când detectează lumină.

În acest moment, cei doi pacienți, Chris James și Robin Millar, pot percepe doar câteva forme geometrice și lumina, însă doctorii speră că în timp creierul va începe să interpreteze mai bine semnalele și aceștia să identifice din ce în ce mai multe obiecte.

Acest tratament este unul revoluționar, însă ar putea dezvolta un sistem performant prin care orbii să distingă, prin diferențele de contrast, lumea înconjurătoare, ca și cum ar vedea alb și negru, doar cu ajutorul a doi senzori de 0,0015 megapixeli.