Implanturile cu silicon: riscuri și avantaje

Apropo.ro / 27.11.2012, 15:15
În ultimii ani, mii de femei au apelat la astfel de intervenții, iar un numar la fel de mare a cochetat, macar o dată, cu ideea.

Implanturile cu silicon sunt la mare căutare în rândul reprezentantelor sexului frumos.

În ultimii ani, mii de femei au apelat la astfel de intervenții, iar un numar la fel de mare a cochetat, macar o dată, cu ideea.

Mamoplastia, intervenția de mărire a sânilor

Mărirea sânilor sau mamoplastia de augmentare este o procedură chirurgicală prin care se crește volumul și se modifică forma sânilor femeii.

Intervenția chirurgicală poate îmbunătăți conturul corpului femeii care consideră că dimensiunile sânilor sunt prea mici, poate corecta o pierdere de volum a sânilor apărută după sarcină și alăptare, poate egaliza diferențele de mărime între săni sau poate fi o componentă a unei proceduri de reconstrucție mamară în urma unei operații la sân.

Tot mai multe femei se supun intervențiilor de mărire a sânilor

Tipuri de implant mamar

Atunci când o femeie se hotărăște să își facă un implant, ea are de ales între două categorii principale: cu ser fiziologic (soluție salină) sau cu silicon. Cele din urmă arată mai bine decât cele cu soluție salină.

Gelul siliconic are o consistență vâscoasă, fluidă care imită perfect grăsimea, o componentă importantă a țesutului mamar.

Soluția salină, pe de alta parte, nu este comprimabilă și dă sânului un aspect mai rigid. Însă, cele cu ser fiziologic au totuși un avantaj: în cazul în care se rup, organismul va absorbi natural soluția.

Există implanturi mamare de multe forme și mărimi

Forme și mărimi

Există implanturi mamare de multe forme și mărimi.

-Există proteze rotunde care au suprafață neteda sau texturată ; protezele cu formă anatomică și suprafață texturată;

-Proteze ajustabile postoperator, cu suprafață netedă sau texturată care au o dublă calitate aceea de a fi expander și proteza. Designul special al acestor proteze dau posibilitatea chirurgului să ajusteze volumul protezei după operația inițială, printr-o procedura simpla la saptamani dupa operatie.

Înainte de spune da unei astfel de intervenție chirurgicală, ar trebui să studiezi foarte bine problema, să pui în balanță riscuri si avantaje.

Trebuie să studiezi foarte bine problema înainte de a ajunge pe masa de operație

Riscuri

1. Implanturile pot împiedica depistarea cancerului de sân la mamografie, fiindcă proteza poate ascunde anumite părți de țesut mai dur.

2. O formă rară de cancer, numită limfom anaplastic al celulelor mari (ALCL), din categoria limfoamelor non-Hodgkin, ar putea fi declanșată de implanturile cu silicon, avertizează specialiștii americani.

3. Operația de mărire de sâni cu implanturi mamare, nu este întotdeuna singulară. Operația poate necesita, ulterior, intervenții suplimentare, de corectare sau retușare.

4. Implanturile cu silicon nu au o durată nelimitată. Astfel pe parcursul vieții poate fi necesar să te mai operezi la sâni, probabil la un interval de câțiva ani.

5. Implanturile cu silicon, atunci când sunt eliminate, pot produce modificări la nivelul sânului: pliere, cute, schimbarea formei sau pierderea elasticității.

6. Apariția hematomului sau seromului postoperator și a infecției la nivelul plăgii saturate.

7. Un risc îl poate constitui și contractura capsulară. Capsula formată în jurul protezei se poate contracta, producând disconfort și durere.

8. În primele zile, sânii vor fi inflamați și dureroși.

9. Recuperarea totală, indiferent de efortul fizic depus, poate dura până la 3 luni.

10. Ruperea implanturilor.

11. Infecția reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru zilele care urmează operației. Semne ale infecției pot fi: înroșire în jurul inciziei, inflamare, fierbințeală la atingere și sensibilitate.

În general, chirurgii plasticieni tratează infecțiile cu antibiotice, însă pot exista și situații în care acestea să nu aibă efect, astfel că medicul poate opta chiar și pentru îndepărtarea implanturilor.

12. Femeile care au implanturi pot avea dificultăți la alăptare. Problema apare când nervii din jurul areolei sunt afectați de operație, deoarece aceștia joacă un rol esențial în procesul de alăptare.

13. Pot să apară scurgeri sau chiar rupturi, riscul în ceea ce privește aceste probleme crescând pe masură ce implanturile „îmbătrânesc”.

14. Deplasarea implantului.

Avantaje

În căutarea frumuseții

1. Din punct de evdere estetic implanturile cu silicoane asigură atât marimea dorită a sânilor, cât și o menținere ridicată a sânilor, fiindcă implanturile sunt puse în general sub mușchiul pectoral de unde nu se „lasă”.

2. Implanturile de silicoane de ultimă generație au acum textură asemănătoare țesutului glandular, fiind practic greu de detectat la palpare.

3. O astfel de intervenție are un mare impact psihologic. Rezultatul crește stima de sine, îmbunătățind în acest fel viața persoanală.

Cu toate că o astfel de intervenție prezintă mai multe riscuri decât avantaje, tot mai multe femei sunt dispuse să sacrifice orice pe altarul frumuseții.