Import-Export SRL

Apropo.ro / 06.02.2006, 12:33
Import-Export SRL
Singurul lucru la care americanii stau mai bine ca la export este importul. Cinematografic vorbind. Ei ne bombardeaza cu garnituri de popcorn mai mult sau mai puțin expirate, pe care noi le înghițim nemestecate, și tot ei aspira (de la aspirator, nu de la dorința)


Singurul lucru la care americanii stau mai bine ca la export este importul. Cinematografic vorbind. Ei ne bombardeaza cu garnituri de popcorn mai mult sau mai puțin expirate, pe care noi le înghițim nemestecate, și tot ei aspira (de la aspirator, nu de la dorința) cele mai en vogue nume din China, Europa, Australia etc., nume pe care le proptesc mai apoi pe genericele unor filme cu care, îndeobște, n-au nimic în comun. Și nu de ieri, alaltaieri.

„Derailed”, care la noi se cheama „Fara control”, va intra în istorie, vrem, nu vrem, din trei motive. Primo: pentru ca e ultimul film produs de frații Weinstein (Bob și Harvey) pentru compania dusa de ei pe cele mai înalte culmi ale socialismului, ma rog, Miramax se cheama. De altminteri, logo-ul Miramax e imediat urmat de noul logo al fraților Bros., anume The Weinstein Company. Mazeltov! Secundo: pentru ca este unul din cele mai stupid/dezgustatoare filme recente, un miș-maș teribil situat în Chicago, filmat în Londra și încropit, probabil, într-un hambar, un soi de fabula rasist/moralizatoare (adulterul nu face bine, negrii se pricep la șișuri, albii nu pot sari etc.) care începe cu un un soi de Atracție… banala (vorba lui Alin), continua cu plot-twisturi telefonate de la gara și se termina, sîngeros și americanește, ca vigilante lu’ pește. SRL-ul de care ziceam mai sus și-a facut treaba – au importat un regizor din Suedia (Mikael „am fost nominalizat la Oscar” Hafstrom), un erou din Anglia (Clive „sufar cu placere” Owen), un negativ fioros din Franța (Vincent „mi-e foame” Cassel) și o femme-fatale din TV (Jennifer „oh, Brad!” Aniston) – dar degeaba. și sa nu-mi dați mie o cazma dupa ceafa ca am pus cuvintele Aniston și femme-fatale în aceeași propoziție, ca n-am nici o vina; pastrați unealta pentru facatorii acestui sub-produs de un gust îndoielnic, ale carui surprize, pe care le-ai ghicit de la început, daca ai mai vazut filme, vin când credeai c-au plecat deja și a carui singura raza de lumina e (sic!) Giancarlo Esposito, un detectiv cu palarie și pardesiu 40’s ce pare ca vine dintr-un alt film. Mai bun.

Tertio: daca mai intereseaza pe cineva, titlul original e perfect justificat. Aleluia.

Andrei Cretulescu

Tags: