În această noapte vedem Super Luna!

De: Gabriela Voicu / 23.06.2013, 12:00
În această noapte vedem Super Luna!
SUPERLUNA, fenomen astronomic care are loc la fiecare 14 luni, poate fi văzută în acest weekend, când Luna va părea mai mare și mai strălucitoare decât în oricare altă noapte din 2013.

SUPERLUNA este un fenomen astronomic desfășurat la fiecare 14 luni. Satelitul natural al planetei noastre se află în faza de Lună plină și va apărea mai mare și mai strălucitor decât în oricare altă noapte din 2013.

Fenomenul de SUPERLUNĂ‚ este adeseori asociat în credința populară cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundații, taifunuri și cicloane. Însă cercetătorii de la NASA au anunțat că nu au descoperit nicio corelație directă între dezastrele naturale și apropierea Lunii de Terra.

Pe 23 iunie, Luna va apărea mai mare și mai strălucitoare ca de obicei și se va afla la perigeu, cea mai mică distanță față de Terra din întregul an – 356.991 de kilometri. Pe 7 iulie, cand Luna va fi la apogeu (cel mai indepartat punct fata de Terra), distanta de Terra va fi de 406.409 km.

Superluna

În timpul fenomenului de SUPERLUNĂ‚, Pământul, Soarele și Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună și Soare. Forțele grativaționale exercitate pe Terra de Lună și Soare determină creșterea și scăderea mareelor. Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de SUPERLUNĂ‚ sunt doar cu câțiva centimetri mai înalte decât cele produse în nopțile obișnuite.

În 2013 au mai fost câteva SUPERLUNI, însă niciuna nu s-a produs în timpul fazei de Lună plină.

Potrivit site-ului EarthSky, următoarea Lună plină la fel de apropiată de Terra va putea fi văzută în august 2014.

SUPERLUNA este un termen nou introdus în astronomia modernă și a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979.