În Africa a fost descoperită o nouă specie de maimuță

De: Gabriela Voicu / 14.09.2012, 13:30
În Africa a fost descoperită o nouă specie de maimuță
Cercopithecus lomamiensis sau Lesula este o nouă specie de maimuță descoperită de John și Terese Hart, doi experți de la Universitatea Yale.

O nouă specie de maimuță a fost identificată în Africa, o zonă în care astfel de descoperiri au avut loc doar de două ori în ultimii 28 de ani.

Specia Lesula nu are păr pe față, însă are o coamă formată din fire lungi, blonde, și se hrănește în principal cu fructe și vegetație.

Descoperirea, făcută în timpul unei expediții într-o pădure din Congo, este importantă, având în vedere că cercetătorii găsesc rareori specii noi de mamifere.

Lesula

Lesula seamănă foarte mult cu maimuța cu față de bufniță, iar cercetătorii care au descoperit-o descriu drept timidă și tăcută.

John și Terese Hart, doi experți de la Universitatea Yale, au văzut pentru prima oară o maimuță din specia nou-descoperită în 2007, jucându-se cu o fetiță. Ei și-au dat seama că au de-a face cu o primată deosebită, așa că au revenit în Congo, unde au găsit noua specie Cercopithecus lomamiensis.

Maimuțele Lesula trăiesc în grupuri mici și pot ajunge să cântărească până la șapte kilograme. Specia este amenințată, deoarece aceste primate sunt deseori mâncate de congolezi, carnea lor fiind una dintre cele mai ieftine în zonă, costând mai puțin decât puiul sau vita.