In Botosani, exista primul spital de stat unde femeile pot naste sub apa

Apropo.ro / 11.08.2011, 13:00
Maternitatea din Botosani a devenit primul spital de stat din tara unde femeile pot naste sub apa. In sistem de coplata, mamicile vor plati 500 de euro.

Catalina Bandrabur-Bohm, in varsta de 28 de ani, a aflat de maternitatea din Botosani si de posibilitatea de a naste sub apa si a decis sa mearga inainte pe aceasta cale.

„Domnul doctor m-a ghidat tot timpul. Nu se compara cu prima nastere, care a fost naturala. Acum totul a durat doar o ora, apoi mi-am tinut baietelul in brate”, a spus Catalina. Pana a ajuns la dilatatia potrivita, femeia a stat in apa calda si a ascultat muzica la casti.

Travaliul in bazinul cu apa reduce durerile nasterii, riscurile de ruptura de perineu si ajuta la o iesire mai usoara a fatului. In bazin, alaturi de mama poate sta si tatal copilului, care poate taia cordonul ombilical”, a povestit medicul Dorin Scladan.

nastere sub apa

Nasterea sub apa este mai usoara

Pentru ca nasterea sub apa nu e decontata de CAS, aceasta se va face cu coplata. Din cate se pare, costurile unei astfel de interventii sunt de aproape 1.000 de euro, din care spitalul va suporta jumatate.

„Recent am inregistrat 11 cereri de la persoane din Botosani, dar si din alte localitati ale tarii, atrase de tarifele mult mai mici practicate de spitalul nostru”, a declarat Dorin Slagan, medic obstetrician la Maternitatea Botosani. Doar in Bucuresi, Brasov si Fagaras se mai fac astfel de interventii medicale, dar in clinici private unde tarifele incep de la 1.500 de euro si pot depasi 3.000 de euro.

Conducerea spitalului a decis ca primele cinci nasteri prin aceasta metoda sa fie gratuite pentru promovarea acestui tip de interventii implementat la Botosani acum trei luni.