În culisele serialului AMC „The Terror” – FOTO

De: Cristiana Trifu / 23.03.2018, 12:54
În culisele serialului AMC „The Terror” - FOTO
Din 26 martie (de la ora 04:00) şi apoi în fiecare joi (din 29 martie, de la ora 22:00), AMC îşi trimite privitorii în lumea îngheţată a noului serial original marcă proprie „The Terror”. Vă poftim să păşiţi în spatele ecranului, pentru detalii de culise interesante!

În culisele serialului AMC „The Terror”

La mijlocul anilor 1800, expediţia condusă de britanicul Sir John Fraklin (pe vasele HMS Erubus şi HMS Terror) a fost înghiţită de gheţuri, în nordul Canadei. Toţi cei 129 de oameni de la bord au murit, iar legendele locale inuite le-au păstrat vie memoria până astăzi. În 2007, americanul Dan Simmons scria un roman de ficţiune despre cel mai mare dezastru abătut asupra Marinei Regale Britanice de-a lungul tuturor explorărilor sale în regiunile polare („HMS Terror”, publicat şi la noi, de Editura Nemira). Viziunea lui literară a fost acum transpusă pe micul ecran de postul AMC, în cutremurătorul serial „The Terror”, difuzat în fiecare joi, de la ora 22:00, pe AMC.

Aflaţi la conferinţele Television Critics Association (desfăşurate în ianuarie, la Los Angeles), actorii şi producătorul executiv David Kajganich au dezvăluit câteva detalii interesante din culisele producţiei, scrie deadline.com. După ce epavele vaselor HMS Erubus şi HMS Terror au fost descoperite (în 2014, respectiv 2016), creatorii au ajustat din mers scenariul, în care – ca în orice adaptare literară – unele personaje deloc importante în cartea lui Simmons devin vitale în serial şi invers.

Producţia a fost una plină de provocări, implicând elemente complexe şi dificil de coordonat: efecte speciale elaborate, costume atent croite, decoruri autentice, demne de admirat. Având în vedere că HMS Erebus şi HMS Terror sunt în continuare scufundate în apele oceanice, în apropiere de Gjoa Haven (Nunavut, Canada), echipa le-a reconstruit într-un studio din Budapesta. Şi a mai completat naraţiunea cu scene fimate pe coasta Croaţiei, într-o zonă bătută de vânturi şi lipsită de vegetaţie. Atmosfera a fost „grozavă, ca în tabără” (cu o distribuţie formată 98% din bărbaţi şi filmări întinse pe luni de zile), a povestit Kajganich.

Pentru a păstra acurateţea istorică, producătorii au ales şi actori din zona arctică: Lady Silence este jucată de Nive Nielsen, cântăreaţă şi actriţă inuită din Nuuk (capitala Groenlandei), iar din distribuţie mai fac parte trei actori din Nunavut, Canada (Johnny Issaluk, Apayata Kotierk şi Vinnie Karetak). Fun fact: din echipa serialului face parte şi o româncă – Monica Tatu, script supervisor pentru 6 din cele 10 episoade (care a ocupat aceeaşi funcţie şi pe platourile serialelor „Umbre” şi „Jamestown” şi ale filmelor „Mudbound” şi „Inferno”, printre altele).