In curand, vom spune adio masinilor inmatriculate in Bulgaria

Apropo.ro / 28.09.2011, 10:00
In curand, vom spune adio masinilor inmatriculate in Bulgaria
Parlamentul bulgar intentioneaza sa adopte in curand cateva amendamente care vor face imposibil ca o masina al carei proprietar are domiciliul intr-o alta tara sa continue sa poarte un numar de inmatriculare din Bulgaria.

Anuntul a fost facut de vicepresedintele Comisiei bulgare de supraveghere financiara de la Sofia, Borislav Bogoev, care a motivat decizia prin numarul mare de despagubiri platite de compania de asigurari din Bulgaria si de Fondul de garantare din Bulgaria, in valoare de aproximativ 33 milioane de euro.

Oficialul bulgar considera aceste despagubiri drept o scurgere a unor capitaluri nationale din Bulgaria catre Romania.

Fenomenul masinilor inmatriculate in Bulgaria care circula pe drumurile romanesti nu aduce daune numai companiilor de asigurari, ci si sistemelor fiscale ale celor doua tari. Astfel, potrivit lui Kosta Ciolakov, vicepresedinte al Asociatiei asiguratorilor din Bulgaria, in majoritatea cazurilor, masinile isi schimba proprietarul printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat intre un cetatean bulgar si un cetatean roman. Acest contract ramane insa secret pentru autoritatile romane, fiind folosit numai in Bulgaria. Numai ca, in tara noastra, romanul nu conduce autoturismul pe baza acestui contract, ci pe baza unei procuri potrivit careia proprietarul autoturismului ar fi cetateanul bulgar, astfel ca nici vechiul, nici noul proprietar al masinii nu platesc taxe. Aceasta practica este posibila din cauza unor notari bulgari care emit asemenea procuri, desi stiu ca autoturismul nu mai apartine vanzatorului.