În filmul fraților Dardenne, „Două zile, o noapte”, un vot valorează 1.000 de euro!

De: Dragos Tanase / 01.12.2014, 14:00
În filmul fraților Dardenne,
"Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte" (regia: frații Dardenne), cu Marillon Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises) în rolul principal este, într-un fel, tot un film despre alegeri. Despre locuri de muncă și salarii, despre solidaritate și despre o campanie "electorală" desfășurată de-a lungul a două zile și o noapte.

Nu e vorba de alegerile pentru vreo funcție în stat. Ci despre un mic colectiv – angajații unei mici firme private – care au de ales între o primă de 1.000 de euro sau o ajuta pe colega lor să nu fie data afară în urma unei reduceri de personal în care singurul post la care compania ar renunța ar fi al ei.

Compania se ocupă cu fabricarea panourilor solare și este și ea afectată de criza economică. Firma fiind mică, nu există un sindicat. Cu toate acestea, patronul se hotărăște să nu desființeze pur și simplu un loc de muncă pe care îl consideră inutil, ci dă ocazia angajaților să aleagă în mod democratic, prin vot.

Despre solidaritate, sau mai precis, despre lipsa ei

Regizorii, Frații Dardenne, spun că au întâlnit această situație în realitate și nu o singură dată: „Situația nu a fost exact aceeași, dar da, aceste cazuri există, nu numai în Belgia. Este vorba de această obsesie pentru performanță și de competiția de-a dreptul violentă dintre muncitori”.

Ei spun că au ales special o companie mică, cu puțini angajați, tocmai pentru a nu exista un sindicat. „Dacă ar fi fost o luptă împotriva unui inamic bine definit, atunci ar fi fost o poveste complet diferită. Absența unei reacții colective, a oricărei opoziții la principiul din spatele acelui vot, asta dezvăluie o meteahnă foarte recentă a societății: lipsa solidarității”, sunt de părere Jean Pierre și Luc Dardenne.

Chiar dacă nu există o formă oficială de apărare a drepturilor angajaților, rolul „liderului de sindicat” sau al „antrenorului” este jucat în mod neoficial în film de soțul celei vizate de restructurare, Manu (actorul Fabrizio Rongione), spun regizorii filmului.

„Sandra nu este o victimă care-și judecă și condamnă colegii care au votat împotriva ei. Aici nu este lupta dintre vreo fată săracă și o mână de nenorociți răuvoitori. Nu există good guys versus bad guys. Un film nu este un tribunal. Toți colegii Sandrei au motive serioase pentru a-și dori prima aceea de 1000 de euro. Stimulentul respectiv nu este pentru nimeni vreun lux. Au nevoie de bani pentru a-și plăti datorii, chirii, facturi. Sandra îi înțelege pe fiecare foarte bine pentru că și ea la rândul ei are aceleași probleme acasă.”

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte va avea premiera vineri, 21 noiembrie și este distribuit de Independența Film. Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte va avea premiera vineri, 21 noiembrie și este distribuit de Independența Film în București (la Grand Cinema & More,  Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Corso, Caffe Cinema 3D Patria, NCRR, Scala); Brașov (Cityplex), Cluj (Victoria), Constanța (Cityplex), Iași (Republica), Târgu Mureș (Arta 3D), Craiova (Modern), Pitești (Sebastian Papaiani), Piatra Neamț (Dacia și Botoșani (Unirea).

Pe Marillon Cotillard ați mai văzut-o vara aceasta în cinematografele din România în thriller-ul franco-american Blood Ties / Legături de sânge, cu Clive Owen și Mila Kunis. Iar în decembrie o veți putea vedea într-un alt film din competiția Cannes 2014: The Immigrant (2013), în regia lui James Gray, cu Joaquin Phoenix și Jeremy Renner, peliculă care va rula doar la HBO.

Durata filmului: 1 h 35 min.

Trailer subtitrat în română:

Facebook link: http://bit.ly/DeuxJoursTrailerRO

YouTube link: http://youtu.be/g5WrpC4ze0g

 

Sinopsis

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte urmărește povestea Sandrei (Marillon Cotillard), o tânără care are la dispoziție un singur weekend pentru a-și convinge colegii să renunțe la bonus-urile consistente – 1000 EUR – pentru ca ea să-și păstreze locul de muncă.

 

Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte este adus în România de Independența Film, casă de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

 

Independența Film a distribuit pelicule ca La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d’Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.