În Germania, religia este un club exclusivist, cu taxă

De: Marian Andrei / 25.09.2012, 09:49
În Germania, religia este un club exclusivist, cu taxă
Un decret al episcopului german romano-catolic prevede interzicerea oficierii cununiilor și înmormântărilor pentru enoriașii romano-catolici care nu au plătit o taxă specială pentru biserică, aceștia pierzându-și automat statutul de catolic.

Decretul a intrat în vigoare ieri si prevede  că „oricine se sustrage de la plata taxei nu va mai fi considerat catolic”.

Toți germanii înregistrați drept catolici, protestanți sau evrei plătesc o taxă ce reprezintă aproximativ 8-9% din impozitul anual pe venit, măsura datând din secolul al XIX-lea, în compensație pentru naționalizarea proprietăților religioase.

Alte îngrădiri ale drepturilor catolicilor care refuză să plătească taxa anuală către biserică, stipulate în decret, sunt refuzul acordării împărtășaniei, cu excepția aceleia de pe patul de moarte, și interzicerea de a lucra în biserică sau în școlile și spitalele administrate de aceasta.

Potrivit bbc.co.uk, 30% dintre germani sunt catolici, însă numărul celor care au decis să părăsească comunitatea a crescut până la 181.000 în 2010, cei mai mulți motivând numeroasele scandaluri de abuz sexual în care au fost implicați preoții catolici în ultimii ani.