În gradina lui Spion

Apropo.ro / 06.03.2006, 15:36
În gradina lui Spion
Spionajul e la moda. Basescu vrea sa țina în lesa (a lui, desigur...) serviciile secrete, lui Patriciu i s-au ascultat telefoanele luni în șir, pana și paparazzi par uneori campioni ai jurnalismului de investigație. Toata lumea spioneaza pe toata lumea! Am avut o

Spionajul e la moda. Basescu vrea sa țina în lesa (a lui, desigur…) serviciile secrete, lui Patriciu i s-au ascultat telefoanele luni în șir, pana și paparazzi par uneori campioni ai jurnalismului de investigație. Toata lumea spioneaza pe toata lumea!

Am avut o saptamana plina din punctul asta de vedere. Maria Codin, vecina cu imobilul din strada Christian Tell despre care se spune ca ar fi aparținut familiei Nastase, a spionat cu bravura civica și curiozitate de pensionara, reiese din „Cotidianul” (2 martie). La vecina Codin au gasit procurorii celebra scandura inscripționata „comanda Nastase”, pe care Mata Hari din Amzei a luat-o de la muncitori cu pretextul ca are nevoie de niște lemne de foc. Sarmanul Nastase! Credea ca-l lucreaza Basescu, serviciile secrete, Parchetul, Monica Macovei, inamicii politici, Rus, Mitrea, ma rog, numai nume grele. Și cand colo, o pensionara…

Nici ziariștilor nu prea le e bine. Chiar de 1 martie, Convenția Organizațiilor de Media a organizat în fața Parchetului General un „targ de informații secrete”, dintr-alea care se gasesc pe net.

„Peste 25 de jurnaliști din presa centrala s-au autodenunțat Parchetului pentru deținere și diseminare de informații, unii dintre ei alegandu-se și cu amenzi” („Cotidianul”, 2 martie). Amenzile le-au fost aplicate de jandarmi celor care au refuzat sa renunțe la pancartele cu „tranzacționez informații secrete”. Ziariștii din Vrancea au fost percheziționați. Nastase nu. Și – logic, nu? – justiția își face doar datoria. Presa e de vina!

Pana și un popa s-a apucat de spionaj. Un preot din comuna Costești (jud. Iași) a aranjat un flagrant („7 Plus”, 2 martie). Omul a pus o fatuca de 19 ani sa faca sex în altarul bisericii cu un consilier local de 74 de ani – apropo, n-a ieșit decat o „întalnire pasionala”, nici vorba de sex. Preotul a filmat toata povestea cu o camera ascunsa, dupa care a aratat banda enoriașilor, la slujba de duminica. Tipul asta e bun de SRI; e la fel de bagareț și de deștept.

Nici copiii nu mai scapa de spionita. „Școala-fortareața”, titreaza mare „Libertatea” (2 martie), referindu-se la Școala Jose Marti din București, unde pe holuri au fost instalate 30 de camere de supraveghere, care „vad” și noaptea, în infraroșii. Daca pun camere și în clase, s-a terminat; cum sa mai copiezi în condițiile astea?

Afla care mai sunt perlele din presa scrisa numai din

Tags: