In liga milionarilor

Apropo.ro / 26.07.2006, 11:29
In liga milionarilor
Dintr-un licean care visa sa aiba bani pentru un computer, Bogdan Putinica a ajuns sa castige 2.500 de dolari lunar la 23 de ani. Cu sase ani in urma, la o masa de la McDonaldÂ’s Unirii, facea planurile pentru business-ul propriu. Acum isi vinde firma pentru cateva milioane de euro

Dintr-un licean care visa sa aiba bani pentru un computer, Bogdan Putinica a ajuns sa castige 2.500 de dolari lunar la 23 de ani. Cu sase ani in urma, la o masa de la McDonaldÂ’s Unirii, facea planurile pentru business-ul propriu. Acum isi vinde firma pentru cateva milioane de euro catre Adecco, o companie elvetiana pozitionata pe locul 265 in Top Fortune Global Index 500.

Printre fel de fel de maruntisuri, Bogdan Putinica, CEO al IP Devel, pastreaza pe birou, in stanga monitorului, si un turn Eiffel auriu – unul ce poate fi cumparat, cu 2-3 euro, de la orice taraba cu suveniruri de pe malul Senei. Il pastreaza pentru ca-i aminteste de o afacere, nu de vreo vacanta. La Paris s-a intalnit pentru prima oara, in noiembrie trecut, cu Jean-Manuel Bullukian, seful diviziei de IT al companiei elvetiene Adecco, mai mare concern de resurse umane din lume. Discutia, al carei deznodamant e anuntul de saptamana aceasta al unei tranzactii de cateva milioane de euro, a durat mai multe ore. Cand Putinica si Daniel Bogdan – fost coleg de liceu, acum partenerul sau de business – au iesit din sediul Adecco, s-au uitat unul la altul si au spus aproape in acelasi timp: „E prima oferta care ne place”.

O concluzie neobisnuita pentru o companie care isi facuse un obicei din a refuza ofertele de preluare venite in ultimul timp intr-un ritm de 3-4 pe an, atat din strainatate cat si din tara, de la investitori strategici sau fonduri de investitii, a povestit pentru BUSINESS Magazin Bogdan Putinica saptamana trecuta, inainte de anuntul oficial al vanzarii. Atunci insa, ceva a fost diferit. „Ne-am simtit foarte confortabil. Oamenii aceia aveau aceeasi viziune cu noi, aceleasi planuri de crestere in piata.

In plus, ne potriveam bine – ce n-aveam noi aveau ei si ce n-aveau ei aveam noi”. Discutiile pornite la acea intalnire aveau sa se finalizeze noua luni mai tarziu, adica in urma cu doua saptamani, cu decizia de vanzare a unui pachet de actiuni de 76% din IP Devel, o companie cu venituri de 1,7 mil. euro anul trecut, catre Adecco – o companie cu afaceri de peste 18 miliarde de euro, inclusa in 2005 in Top Fortune Global Index 500. Luand in calcul marimea companiei romanesti, care tinteste o cifra de afaceri de 4 milioane de euro anul acesta si marja de profit care trece de 30%, tranzactia este estimata de specialisti din piata la circa 6-7 milioane de euro.

Mihai MUSATOIU
Business Magazin

Tags: