În luna decembrie 2014 s-a înregistrat cel mai redus număr de persoane mușcate de câinii fără stăpân din ultimii 30 de ani

De: Carmen Ulian / 15.01.2015, 17:36
 În luna decembrie 2014 s-a înregistrat cel mai redus număr de persoane mușcate de câinii fără stăpân din ultimii 30 de ani
Potrivit statisticilor Centrului Antirabic - Matei Bals, în luna decembrie a anului 2014, s-au înregistrat 89 de persoane mușcate de câinii fără deținător, ceea ce înseamnă că numărul incidentelor s-a redus cu 90%.

Coordonatorul ASPA, Răzvan Bancescu, a prezentat joi, la sediul Primăriei Capitalei, rezultatele planului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul București.

Astfel, potrivit statisticilor Centrului Antirabic – Matei Bals, în luna decembrie a anului 2014, s-au înregistrat 89 de persoane mușcate de câinii fără deținător, ceea ce înseamnă că numărul incidentelor s-a redus cu 90%.

„În luna decembrie 2014 s-a înregistrat cel mai redus număr de persoane muscate de câinii fără stăpân din ultimii 30 de ani. De la începutul programului, s-au soluționat 17.600 de sesizări și au fost capturați 51.200 de câini fără deținător. Totodată, s-au adoptat 23.000 de câini, au fost verificate 6.400 de adopții și s-au indentificat nu mai puțin de 24 de adăposturi clandestine” a declarat Răzvan Bancescu, coordonatorul ASPA, care a mai explicat că au fost sterilizați 16.700 de câini cu stăpân prin programul Primăriei Generale a Municipiului București.

Planul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul București, început la 1 octombrie 2013, presupunea capturarea a 80% din câinii fără stăpân, precum și reducerea cu 90% a numărului de incidente, toate aceste obiective fiind realizate. Mai mult decât atât, planul a fost realizat cu două luni mai devreme – în 16 luni.

În continuare, ASPA va acționa în teren, va captura câinii fără deținător de pe domeniul public și va soluționa situațiile sesizate de bucureșteni, dispeceratul pentru preluarea solicitărilor (021.9844) este operațional în continuare non-stop. De asemenea, se vor verifica adopțiile și se vor monitoriza adăposturile clandestine, iar programul municipal pentru sterilizarea câinilor cu stăpân continuă.

Doresc să-i mulțumesc Primarului General, Sorin Oprescu, pentru că și-a asumat realizarea acestui proiect, Consiliului General al Municipiului București, Prefecturii Municipiului București, bucureștenilor, Poliției Locale, Ministerului Afacerilor Interne precum și Ministerului Afacerilor Externe. Buna colaborare cu aceste instituții a făcut posibilă realizarea planului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul București” a mai declarat Răzvan Bancescu.

În final, coordonatorul ASPA a mai declarat că, pe parcursul derulării programului, la Autoritatea de Supraveghere și Protecție a Animalelor au avut loc 86 de controale (DSV, ANSVSA, Curtea de Conturi, Gardă de Mediu, ITM, Audit, ANI, CNCD, ANSPDCP), au avut loc 1.800 de incidente și altercații în teren, 120 de acte de vandalism și agresiuni îndreptate împotriva echipajelor ASPA, 14 angajați ai ASPA au fost spitalizați și au avut loc 40 de proteste ilegale în urma cărora Poliția Locală și secțiile de poliție din București au dat amenzi în valoare de 200.000 de ron.