In Memoriam 20 de ani: Toni Iordache, „Zeul Tambalului”

Apropo.ro / 26.02.2008, 12:08
Toni Iorache, "Zeul Tambalului", este si detinatorul unui record mondial nedoborat pana in prezent - 25 de lovituri pe secunda!

Evenimentul dedicat special "Zeului Tambalului" – Toni Iordache a fost gazduit de Casa Brezoianu – La Maria. Atmosfera creata a fost una boema, amintind de vremurile de altadat’ cand se statea la masa in local, iar solistul vrajea pe toti cei stransi in jurul lui, pentru ca melodiile erau innebunitoare.

Invitatii de seama, reprezentanti ai muzicii lautaresti si numai, au tinut sa aminteasca de omul, tambalagiul si ilustrul maestru Toni Iordache. Numai cuvinte de lauda dar si regret in suflete pentru cel care a parasit scena atunci cand muzica avea o si mai mare nevoie de el (bolnav de diabet a murit in februarie 1988).

Totul a fost organizat pana la cel mai mic detaliu, precum odinioara: bautura din carafe, meniuri alese, lume buna si armoniile care binedispun.

De undeva de acolo sus "Cel mai mandru si mai fericit tata din lume" a fost prezent pentru ca totul sa iasa perfect asa cum ii placea. Cel care a dus munca lui Toni Iordache mai departe este fiul sau Leonard Iordache. Pasiunea pentru muzica a fost transmisa din tata in fiu, astfel ca si nepotul lui Toni, Bogdan Iordache, este un artist alaturi de tatal sau. Aceasta pasiune este una din cele mai mari averi mostenite.

Dintre cei care au fost prezenti fie cu o amintire sau chiar cantec alaturi de orchestra "La Maria", amintim pe Gheorghe Zamfir, Johnny Raducanu, Ion Laceanu, Gheorghe Turda, Panseluta Fieraru, Mioara Lincan, Cornelia Teisanu (nepoata Romicai Puceanu), Valentina Mocanu, Cornel Pantiru, Madalin Voicu, Ionita si Viorica de la Clejani, Crina Matei, Rodica Popescu-Bitanescu, Ion Namol si Mihai Namol, George Udila, trompetistul Costel Vasilescu, Ionica MInune, Filip Heruvim Vica, Viorel Fundament, Damian Dragici, Oana Sarbu, Carmen Plesea alaturi de amfitrioana evenimentului, Adriana Trandafir.

Toni Iorache supranumit si "Zeul Tambalului" este si detinatorul unui record mondial nedoborat pana in prezent – 25 de lovituri pe secunda!

Sensibilitatea interpretarii, melodiile sale, indemanarea, imaginatia, arta improvizatiei si charisma i-au facut adus maestrului Iordache consacrarea definitiva si respectul printre toti lautarii, dar si solistii care au cantat impreuna cu el. “Toni a fost un geniu al tambalului, unul ca el nu se naste de doua ori. El a respectat traditia, dar a stiut sa introduca in sound-ul sau si elemente de jazz. Ne-a dat curaj noua, tinerilor muzicieni, prin indrazneala muzicii lui” – a spus Dan Armeanca.

"Toni Iordache devenise un slagar de export al Republicii Populare Romania facand turnee lungi prin SUA, Japonia si prin multe tari europene" – scria jurnalista Grit Friedrich, editoarea compilatiei de muzica lautareasca "Suburban Bucharest".

Albumul dedicat lui Toni Iordache si editat de “Asphalt Tango” a fost lansat in aprilie anul trecut si cuprinde 14 melodii:

1. Variatiuni pe tema "Foaie verde si-o craita"

2. Grea mi-e Doamne, inima (Gabi Lunca)

3. Sarba de la Medgidia

4. Cantec de ascultare si Breaza

5. Intr-o joi de dimineata (Romica Puceanu)

6. Balada haiduceasca

7. Ca la Breaza

8. Omul bun n-are noroc (Gabi Lunca)

9. Cantec de masa

10. As munci la plug si la coasa (Romica Puceanu)

11. Cantec de ascultare al lui Stoican Batranul

12. Geamparale de la Babadag

13. Tinerete, Tinerete (Romica Puceanu)

14. Doina Transilvania

Stiati….

Casa Brezoianu a fost locul in care a locuit Maria Tanase? Undeva la etajul sase al cladirii locuia privighetoarea muzicii Maria Tanase iar restaurantul are un separeu, chiar locul in care cantareata obisnuia sa ia masa. Camera este plina de fotografii ale Mariei Tanase de-a lungul timpului chiar si dovezi ca aceasta a locuit acolo.

Cei care nu cred sau nu au stiut de acest lucru pot trece pragul Casei Brezoianu, vesnic cu portile deschise pentru cei care vor sa traiasca clipe in atmosfera de odinioara. (Casa Brezoianu – La Maria, Str. Brezoianu nr. 18).

Foto: Aurelian Galice