În noaptea de 12 spre 13 august poți vedea cel mai bine Perseidele

Redacția / 12.08.2013, 18:00
În noaptea de 12 spre 13 august poți vedea cel mai bine Perseidele
Perseidele sau "ploaia de meteoriți" fac spectacol pe cerul României în luna august. Maxima curentului de meteori este pe 12 august.

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus, scrie pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Maximul curentului va veni pe 12 august, la între ora 18 și 23:45, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori. Cum la noi atunci este zi sau încă devreme, rămâne să observăm panta descendentă a maximului, după miezul nopții înspre dimineață, în noaptea de 12 spre 13 august.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

perseide

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează și praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.